Alla ämnen
Biogas

Tyst från Sverige när skattebefrielse på biogas riskerar försvinna

Tyst från Sverige när skattebefrielse på biogas riskerar försvinna
Foto: iStock

EU-kommissionen och svenska staten har fram till 4 mars 2023 på sig att överklaga domen om slopad skattebefrielse på biogas. Ännu har ingen part gjort något åt saken.

Nu riskerar svenska biogasaktörer att inte befrias från skatt för produktion eller förbrukning av biogas.

Detta efter att det tyska företaget Landwärme fått rätt i Tribunalen, då de överklagat statsstödet för biogas som EU-kommissionen givit Sverige sedan 2011.

Domen föll 21 december 2022. EU-komissionen, Landwärme och svenska staten har fram till 4 mars 2023 på sig att överklaga domen, vilket enligt LRF hittills inte har gjorts.

– När det gäller överklagan med mera, så känner vi inte till om det gjorts något. Vår uppfattning är att det är status quo, säger Ingrid Hedenvind Brask, presschef på LRF.

Punktskatt på biogas

Sverige har sedan 2011 haft en punktskatt på biogas, vilket är en energi- och koldioxidskatt.

Detta innebär bland annat att biogasanvändare kan ansöka om att få skatten återbetald. Biogasproducenter kan genom att lämna in en deklaration få skattebefrielse. Punktskatten har av EU klassats som ett statsstöd, och faller därför under EU att godkännas.

Det är något som EU-kommissionen har gjort – 30 juni 2020 fick Sverige godkänt statsstöd fram till år 2030.

Oklart vad som händer

Domen skapar förvirring och det är i dagsläget oklart vad som kommer hända. LRF menar att det finns en rad frågor som står obesvarade.

Kommer svensk lagstiftning ändras enligt domen, om så när? Hur kommer Skatteverket hantera det faktum att EU-rätt står över svensk lag? Finns det risk att skatten även ska gälla för perioden som redan har varit, alltså från 30/6 2020? Om domen överklagas – ska den ändå verkställas i väntan på om överklagan vinner gehör?

Läs mer om vilka scenarier LRF anser är mest troliga här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy