Alla ämnen
Biovärme

Sveriges längsta fjärrvärmeledning invigd

Nu är Sveriges längsta gemensamma fjärrvärmeledning invigd. Bakom ledningen står de kommunägda energibolagen Öresundskraft, Landskrona Energi och Kraftringen. Ledningen kopplar samman Helsingborg, Landskrona och Lund-Lomma-Eslöv.

Arbetet inleddes under våren 2014. Sammanlagt har 3 280 sådana här rörsektioner grävts ner i den skånska myllan mellan Landskrona och Örtofta.
Arbetet inleddes under våren 2014. Sammanlagt har 3 280 sådana här rörsektioner grävts ner i den skånska myllan mellan Landskrona och Örtofta. Foto: Timo Julku Arbetet inleddes under våren 2014. Sammanlagt har 3 280 sådana här rörsektioner grävts ner i den skånska myllan mellan Landskrona och Örtofta.

Invigningen förrättades av energiminister Ibrahim Baylan i närvaro av ett 130-tal gäster. I sitt tal sade Ibrahim Baylan att ledningen bidrar till ett energismartare Skåne och att den är ett fint exempel på hur traditionella företags- och kommungränser kan korsas genom framsynt planering och god samarbetsvilja.

– Ledningen är byggd för våra kunder. Den ger ökad leveranstrygghet till de drygt 100 000 hushåll i regionen som drar nytta av fjärrvärme, sa Sylvia Michel, vd för Kraftringen.

– Vi är mycket nöjda med projektet. Att dra den 29 kilometer långa länken mellan Landskrona och Örtofta har haft många utmaningar men arbetet har slutförts i tid och på budget, sa Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB.

– Det här visar att kommunala energibolag kan gå i täten och utgöra verktyg i omställningen till ett hållbart energisystem, menade Anders Östlund, vd för Öresundskraft.

Vid ceremonin avlägsnade Ibrahim Baylan symboliskt en knut och öppnade ledningen, flankerad av de tre bolagscheferna.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6-2015

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy