Alla ämnen
Biogas

Transportföretagen: Miljardsmäll för transportsektorn efter beslut i EU-domstolen

Transportföretagen: Miljardsmäll för transportsektorn efter beslut i EU-domstolen
Sveriges skattebefrielse för biogas har varit cirka 1,5 miljarder kronor per år.

Sveriges skattebefrielse för biogas rivs nu upp efter en dom i EU-domstolen. Det innebär att transportföretag får en prischock på 10 kr milen om de använder biogas som drivmedel. För företag kan det innebära en extra kostnad på över 30 miljoner kr per år och är ett hårt slag för den gröna omställningen. Det säger Transportföretagen i en kommentar.

Sommaren 2020 godkände EU-kommissionen en tioårig förlängning av Sveriges skattebefrielse för biogas. Beslutet överklagades däremot till EU-tribunalen och strax före jul kom domen som innebar att tribunalen ogiltigförklarade beslut om skattebefrielse. Under måndagen kom beskedet att varken den svenska regeringen eller EU-kommissionen har valt att överklaga beslutet som vann laga kraft i lördags. Beslutet om skattebefrielse ligger nu hos Skatteverket. Tidigare har Skatteverket årligen beviljat avdrag eller återbetalning till cirka 700 företag, med drygt 1,5 miljarder kronor. Skatteverket kommer inte att godkänna några återbetalningar eller avdrag från och med den 7 mars, meddelande Titti Campalto, tillförordnad enhetschef vid punktskatteenheten på Skatteverket till SVT den 6 mars.

Hårt slag för användare av biogas

– Det här är ett hårt slag för transportsektorn och de företag som väljer att gå före i den gröna omställningen genom att använda sig av biogas. Vi ser att det kan innebära kostnadsökningar på upp till 30 miljoner kronor för ett åkeri med 150 biogaslastbilar. Transportsektorn är en lågmarginalbransch och det slår undan benen på företagen som kämpar i den gröna omställningens framkant, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

Stor osäkerhet

Den svenska regeringen har skickat ett brev till EU-kommissionen för att understryka stödets betydelse för branschen och den gröna omställningen. De kommer ha en löpande dialog för att få ett fortsatt godkännande av skattebefrielsen. Processen innebär däremot en stor osäkerhet för transportsektorn och de långsiktiga förutsättningarna för den gröna omställningen.

Fler frågor än svar

– Transportsektorn har tagit ett stort ansvar i den gröna omställningen. Vi fick i februari lugnande besked av Elisabeth Svantesson att regeringen jobbade för att skattebefrielsen skulle vara kvar. Men gårdagens besked är inte lugnande och väcker fler frågor än svar. Nu måste regeringen presentera andra ersättningssystem för den offensiva gröna omställningen inom transportsektorn, säger Marcus Dahlsten i en avslutande kommentar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy