Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Ulrika Hagman leder bygget av Sunpines nya produktionslinje för biodrivmedel

Ulrika Hagman har tillträtt som projektledare för expansionen av SunPine.
 Hennes uppdrag: bygg en ny fabrik och öka dieselproduktionen med 50 000 kubikmeter.


Det är ingen mjukstart direkt. Att starta sitt arbete på SunPine med att få ansvaret att leda projektet för att bygga en andra produktionslinje för råtalldiesel på SunPines fabriksområde på Haraholmen i Piteå. En investering på 250 miljoner kronor ska realiseras och tas i bruk 2020.
 Ulrika Hagman har redan påbörjat arbetet:

Ulrika Hagman har tillträtt som projektledare för expansionen av SunPine
Ulrika Hagman har tillträtt som projektledare för expansionen av Sunpine. Ulrika Hagman har tillträtt som projektledare för expansionen av SunPine

– Det är ett utmanande och spännande uppdrag.

 Första steget är att sätta samman ett team som tillsammans ska upphandla ingenjörsbyrå. Vår målsättning är att valt ett ingenjörsbolag innan sommarsemestern, så det är en tajt tidsplan, säger Ulrika Hagman.

– I augusti tänker vi inleda arbetet med fabriksdesignen och där är målsättningen att göra en skarp 3D-modell som vi sedan kan bygga utifrån. Vi vill nå den kvalitén direkt.

Det här är inget litet ”första projekt”, hur ser du på uppdraget?


– Det är ett jättestort projekt. Vi ska rusta för framtiden och bygga en andra fabrik. Och vi ska bygga för att kunna driva dom som två linjer. Den nya linjen blir energioptimerad från start. Vi bygger förstås det nya efter de lärdomar vi gjort genom åren i driften av vår första fabrik. Så det är en ännu mer utvecklad fabrik vi bygger nu

För den nyfikne, vad har du gjort innan SunPine?


– Jag har jobbat på Scania och inom gruvindustrin. Jag har jobbat mycket med stora gruvmaskiner bland annat och som konsult. Jag är i mångt och mycket drillad av min tid på Scania med deras utvecklade tänk kring ”lean” produktion.

Vad är den största utmaningen som du ser det med ditt aktuella uppdrag på SunPine?


– En av dom stora, rent praktiskt, är att det ska byggas under pågående produktion, vi måste planera och ta hänsyn till säkerhet och logistik så att vi inte stör produktionen.

– En annan utmaning för oss är också att vi följer den struktur och form som hela SunPine bygger upp. Vi måste skapa samma standarder och rutiner, så det sitter ihop i ett. Det pågår även investeringar i befintlig anläggning som måste fasas samman.

– Och självklart att vi landar bra avtal med de bolag vi upphandlar.

Hur är din bild av SunPine?


– Innan jag började hade jag nog inte så mycket koll. Men nu är jag fascinerad av hur vi förädlar en restprodukt – talloljan – i flera bra produkter. Det är spännande. Och att skogsindustrin är så innovativ, det visste jag inte, slutar Hagman.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy