Alla ämnen
Pellets

Världsunik forskning ska göra bränslepelletsen bättre

Världsunik forskning ska göra bränslepelletsen bättre
Pellets är en billig och miljövänlig energikälla som tillverkas av torkat och pressat sågspån från gran och tall. Pellets är en värdefull och viktig komponent i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Foto: Paper Province

Inom projektet InnoPels undersöker industrin tillsammans med akademin hur man kan öka kvaliteten på träpellets. Nyligen fördes 800 ton färskt klentimmer- och grovtimmerspån av tall till Härjeåns Energis pelletsfabrik i Sveg där det utfördes en unik testkörning.

Just nu pågår en forskningsstudie där det utreds om kvaliteten på pellets skiljer sig beroende på var från trädet den kommer.

Exempelvis från trädets kärna (grovtimmerspån) eller från de yttre delarna på trädet (klentimmerspån).

Olika torktemperatur och sågspån

Forskarna undersöker om råvaruhanteringen kan bidra till mer resurseffektivt pellets. Det görs bland annat genom att studera hur låg- och högtemperaturtorkning, i kombination med klentimmerspån och grovtimmerspån, påverkar fysiska egenskaper och långvarig lagring.

Ett problem vid lagring av pellets är nämligen att det kan generera självuppvärmning och bilda brandfarliga och giftiga gaser. Det bidrar till en ökad brandrisk, vilket forskarna önskar reducera.

Världsunik testkörning

För att undersöka möjligheterna till förbättringar transporterades förra veckan 800 ton färskt klentimmer- och grovtimmerspån av tall till Härjeåns Energis pelletsfabrik i Sveg där det utfördes en testkörning.

– Det här är jättestort. Det är världsunikt att man gör så här stora forskningsförsök. Vanligtvis står man i labb med mindre körningar, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare och projektledare på Paper Province.

Det som gör det möjligt att nå denna volym är samverkan mellan akademi, forskning och industri.

– Blir det bra resultat kommer det att påverka hela branschen, alla kommer lära sig av det och kunna ta nytta av det.

Tidigare tester

Testkörningen i Sveg var den andra av två stora. Den första genomfördes i höstas hos Solör Bioenergi Pellets i Älvdalen med lågtemperaturtorkning. Denna gång användes i stället en tork med hög temperatur.

– Testkörningen under veckan gick bra, nu fortsätter vi göra mätningar och analyser innan vi kan se resultatet, säger Michael Finell från Sveriges lantbruksuniversitet.

Han är projektledare för InnoPels, vilket är det projekt som forskningen bedrivs inom. Det finansieras av Vinnova och deltar gör även Karlstads universitet, Paper Province, Solör Bioenergi Pellets AB, Härjeåns Energi AB och Bergkvist Siljan Skog AB.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy