Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Värmande final i Sommar med Ernst

I kväll sänds det avslutande programmet för säsongen i serien ”Sommar med Ernst”. En av huvudrollsinnehavarna under renoveringen, kakelugnen, når i år den aktningsvärda åldern av 250 år. Gabriel Kakelugnar i Timmernabben har därför också tagit fram en jubileumsmodell.

Under 8 veckor i sommar har Ernst Kirchsteiger låtit TV-tittarna följa förvandlingen av ett charmigt hus vid Åsbyviken utanför Örebro. Gabriel Kakelugnar har installerat en kakelugn, av modell Duvemåla, som intagit hedersplatsen och gör att huset kan användas även under kalla årstider.

– Kakelugnen blir som en pärla på platsen, berättar Åke Burmeister på Gabriel Kakelugnar.

– Våra kakelugnar är förberedda för att monteras snabbt så inspelningen av programmet gick smidigt.

I november i år är det 250 år sedan arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabrian Wrede presenterade den femkanaliga kakelugnen. Gabriel Kakelugnar i Timmernabben uppmärksammar detta genom en exklusiv jubileumsmodell, med inspiration från 1700-talet, som endast tillverkas i tio numrerade exemplar.

Utvecklades till följd av en energikris.

Den mest omfattande utvecklingen av kakelugnens konstruktion skedde till följd av att bruken och bostäderna i Sverige förbrukade stora mängder ved vilket orsakade en energikris. På uppdrag av kung Gustav III utvecklade Cronstedt och Wrede en femkanalig konstruktion, med luckor och spjäll, som presenterades 6 november 1767 och som innebar att Sverige ansågs ha världens bäst uppvärmda bostäder.

Gabriel Kakelugnar tillverkar idag en förfinad ugn som bygger på denna 250-åriga konstruktion och som uppnått en verkningsgrad på hela 92,5 % vilket är den absolut effektivaste och renaste eldstaden på marknaden idag.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy