Alla ämnen
Pris och marknad

Vida begränsar produktionen av sågade trävaror

Vida begränsar produktionen av sågade trävaror

Trä är ett klimatsmart byggmaterial som det under de senaste åren har rått en stark efterfrågan på. Men med stigande räntor och en hög inflation har efterfrågan på sågade trävaror minskat.

Marknaden för sågade trävaror har kraftigt försämrats de senaste månaderna och det råder för närvarande en obalans mellan tillgång och efterfrågan på trävaror i stora delar av världen. Vida ser inga tecken på att marknaden och konsumtionen skall vända uppåt inom en snar framtid och med anledning av det kommer Vida från och med september begränsa produktionen av trävaror med ca 15%.

Vida kommer följa utvecklingen på marknaden och utesluter inte att det kommer krävas ytterligare produktionsbegränsningar. Vida är dock fortfarande långsiktigt positiv till trä som ett konkurrenskraftigt byggmaterial och ser långsiktigt en god efterfrågan på sågade trävaror.

Det kommer inte påverka produktionen av pellets som det ser ut just nu. Däremot kan det komma att påverka andra produkter som tillverkas av kutterspån.

Koncernen

Vida är en global leverantör av förädlade produkter från hållbar svensk skog. Koncernen har cirka 1 350 anställda på 23 produktionsanläggningar varav 12 sågverk. Produktionen är i huvudsak inriktad på konstruktionsvirke för en rad olika marknader. 75 procent av Vidas sågade trävaror exporteras till Europa, USA, Australien, Afrika och Asien. Försäljningen av sågade trävaror sker via försäljningsbolaget Vida Wood.

Verksamheten omfattar även emballagetillverkning, strö- och pelletstillverkning, biobränslehandel och hustillverkning.

Industrierna är strategiskt belägna nära skogsägarna i Småland, Skåne och Västra Götaland. Vida köper huvuddelen av råvaran från privata skogsägare via det egna inköpsbolaget, Vida Skog. Totalt anskaffas ca 5 miljoner m3fub årligen. Koncernen har de senaste åren kraftigt specialiserat de olika enheterna för att minska kostnaderna i en allt mer konkurrensutsatt global marknad. Stora satsningar på logistik med bland annat egna tåg, egna distributionslager och försäljningskontor i en rad länder har också genomförts under de senaste åren. Omsättningen är 13 miljarder.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy