Alla ämnen
Bioolja

Wibax nådde miljardmål delvis tack vare ökad försäljning av bioolja

För nästan tio år sedan sattes målet. 2018 uppnåddes det med råge. Piteföretaget Wibax sällar sig nu till en exklusiv skara bolag i Norrbotten som omsätter över en miljard kronor.

– Vi siktade på att nå målet år 2020 men redan i fjol omsatte vi alltså nästan 1,2 miljarder säger koncernchef Jonas Wiklund. Dessutom har vi lyckats öka vår omsättning år från år under lönsamhet och överträffade också vårt lönsamhetsmål 2018. Det känns helt fantastiskt och det har givetvis gjort möjligt tack vare ett otroligt engagemang och driv hos vår personal!

Familjeföretaget Wibax levererar kemiska produkter till basindustrin i Europa och under fjolåret var det framför allt en ökning av försäljningen av bioolja som bidragit till omsättningsökningen.

Vi erbjuder kunderna ett helhetskoncept för konvertering till bioolja för att sedan sköta leveranserna, berättar Jonas. Det är extra glädjande att det växer så snabbt då det stämmer väl in i våra ambitioner att vara en hållbar kemikalieleverantör.

Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax
Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax

Andra orsaker till framgångarna är att leveranserna av egna produkter ökat stort, att industrin går på högvarv och att både volymer och priser utvecklats positivt.

Konkurrens från olika håll

Wibax mix av att vara producent, rådgivare och leverantörer av kemi-produkter, uppbackat av en väl utvecklad logistik, är tämligen unik. Jonas Wiklund menar att det därför är svårt att hitta någon direkt konkurrent med samma totalkoncept utan att de i stället möter hård konkurrens av aktörer inom de olika verksamhetsområdena.

– För oss gäller det dels att ta marknadsandelar, dels att utveckla oss genom att ta större grepp inom alla delar av värdekedjan. Samtidigt ligger vår styrka i att ständigt vara närvarande för våra kunder och leverera produkterna säkert och i tid.

Tredubblad omsättning

Ett led i detta är bland annat en fortsatt satsning på egna kemiska produkter. Ett nyligen utökat produktionstillstånd i Piteå innebär att Wibax bland annat planerar att tredubbla omsättningen av egna produkter till 2025. En satsning som innebär både investeringar och fler arbetstillfällen. I dagsläget har Wibax ca 180 anställda.

-Vi investerar nu 140 miljoner kronor i ökad produktion, större terminaler och ett utbyggt kontor i Piteå.

Wibax har med andra ord redan inlett arbetet för att nå nya mål. Dessa nya mål har fokus på fortsatt tillväxt och en lönsamhet på minst fem procent netto.

Rörelsefrihet och återhämtning

-Min pappa sa alltid att man måste ha pengar för att tjäna nya och det är också vår filosofi, säger Jonas. Den fina utveckling vi haft ger oss nu en rörelsefrihet och möjlighet att pusta ut lite och återhämta oss inför framtiden.

Hur firar ni att miljardmålet har uppnåtts?

-Hittills har vi firat lite blygsamt med tårta, men under året kommer det att uppmärksammas stort med hela personalen! Än så länge är det en överraskning vad som kommer att hända, säger Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax.

Läs mer om Wibax satsningar i tidigare artiklar publicerade i Bioenergi

Wibax konverterar till bioolja i tre egna anläggningar med hjälp av Klimatklivet

Wibax levererar bioolja till E.ONs reservanläggning för fjärrvärme i Norrköping

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy