Alla ämnen
500 företagsledare uppmanar EU-kommissionen:

Ta med bioenergi när EU ska bli oberoende av ryska fossila bränslen

Ta med bioenergi när EU ska bli oberoende av ryska fossila bränslen

Rysslands anfallskrig på Ukraina har tydligt visat på brister i EU:s energipolitik, med stort beroende av importerade fossila bränslen, varav en stor del kommer från Ryssland. När EU-kommissionen nu utformar strategier för att bli oberoende av den ryska gasen, oljan och kolet måste bioenergi spela en central roll, både fasta biobränslen och biodrivmedel. Den uppmaningen riktar över 500 företagsledare från 26 länder till EU-kommissionen.

Brevet till kommissionen från bioenergiföretagen i Europa är ett styrkebesked från en bransch som kan bidra med teknik och förnybara bränslen. Vår bransch kan snabbt och till relativt låg kostnad minska beroendet av fossila bränslen från Ryssland.

– Nu finns möjlighet att både reducera flödet av pengar till den ryska krigsmaskinen och samtidigt ta stora kliv på klimatområdet, säger Gustav Melin, vd i Svebio.

Svebio har aktivt medverkat till att ta fram brevet och Sverige är det land som har flest undertecknare, från över 100 företag.

– I EU-kommissionens tidigare initiativ, REPowerEU, omnämndes inte bioenergilösningar, förutom biogas, och inte heller energi från avfall eller fjärrvärme. EU-kommissionen förväntas inom kort komma med nya förslag och då måste bioenergin vara en central del, menar Gustav Melin.

Kan ersätta fossila bränslen i alla samhällssektorer

I brevet framhålls att bioenergi kan ersätta fossila bränslen i alla samhällssektorer, i uppvärmning, elproduktion, industri, transporter och areella näringar. Den bioenergi som används i EU är till 95 procent producerad inom EU.

Bioenergilösningar kan genomföras snabbt och till låga kostnader. Europa är ledande inom bioenergiteknik. Bioenergins miljö- och klimatnytta garanteras med EU:s hållbarhetskriterier.

Brevet är ställt till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till vice ordföranden Frans Timmermans, som är huvudansvarig för den samlade klimatpolitiken, till energikommissionären Kadri Simson och till kommissionären för den inre marknaden Thierry Breton.

Läs brevet här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy