Alla ämnen
Skogsbränsle

ABAB visar nya maskiner för sönderdelning och sortering av skogsbränsle på SkogsElmia

Anders Bruks på ABAB berättar om några nyheter som visas på SkogsElmia. Förutom en ny kross visas även en mobil skivhugg och en stjärnsikt.

– Som ny återförsäljare för Morbark blir SkogsElmia 2019 vår första mässa där vi ställer ut med Morbark produkter. Vi kommer att visa den nya Wood Hog 3400X som är en horisontalmatad kross, nya Chiparvestor 30RXL mobil skivhugg samt en Superscreener 3F stjärnsikt från Neuenhauser, berättar Anders Bruks på ABAB och beskriver produkterna mer utförligt.

ABAB visar Morbark 3400X Wood Hog Trailer på SkogsElmia.
ABAB visar Morbark 3400X Wood Hog Trailer på SkogsElmia. ABAB visar Morbark 3400X Wood Hog Trailer på SkogsElmia.

Wood Hog från Morbark

Nya Wood Hog 3400X är den första i serien av de nya generationens horisontalmatade krossar från Morbark. Den lanserades på Conexpo i Las Vegas i mars 2017. Sedan dess har över 50 maskiner levererats, varav elva till Europa. Nu blir det premiär för den första Wood Hog 3400X till Sverige. Maskinen drivs med en CAT C18 800 hk Tier 4 Final / Steg IV dieselmotor. Vid utvecklingen av 3400X serien har stor vikt lagts på användar- och servicevänlighet och anpassning av maskinen till de transportregler som gäller i Europa beträffande bland annat maskinbredd och vikt. Detta för att få effektivare och snabbare flyttar mellan objekten.

Skivhugg med lägre ljudnivå

Nya Chiparvestor 30RXL är en vidareutveckling av tidigare generationer skivhuggar från Morbark. Drift sker med en CAT C27 1050 hk Tier 4 Final / Steg IV dieselmotor. För att minska ljudemissionen från maskinen arbetar dieselmotorn på ett lägre varvtal fast med bibehållen effekt och vridmoment. Kylfläktens varvtal styrs efter kylbehov vilket ger en tystare drift och det nya flisröret riktar flisen och ljudet från flisröret ner mot marken och mot flisstacken istället för som tidigare uppåt. Det nya flisröret gör också att man kan rikta flisen med stor noggrannhet istället för att sprida den över en större yta, vilket underlättar flisning på mindre upplag där det finns platsbegränsningar. Rejäla serviceplattformar, hydrauliskt öppningsbar huv på huggstommen, större operatörshytt med bättre ljudisolering, förarkomfort och ventilation med övertryck, europeiska chassikomponenter, Mesera 111F110 kran är några andra nyheter på denna maskin.

Under slutet av 2018 presenterade Morbark även den större Wood Hog 6400X med 1050 – 1300 hk CAT C27/C32 Tier 4 Final / Steg IV dieselmotor samt Chiparvestor 23X skivhugg. Senare under året kommer den första 6400X maskinen att levereras till Europa.

Ökad efterfrågan på biobränsle

– Allan Bruks AB, ABAB har varit etablerade i bioenergi branschen i Sverige i över 50 år och efterfrågan och konjunkturen har alltid gått i vågor. När vi för några år sedan upphörde att arbeta med en annan amerikansk tillverkare av krossar och flishuggar var det i en stagnerande och sval marknad. Vi har fått ett mycket positivt bemötande med Morbark och att de nu finns representerade i Sverige. Vi har haft nöjet att direkt under vårt första år med Morbark fått göra ett par lyckade leveranser av nya maskiner till svenska kunder. Efter ett par år med överskott och vikande priser på biobränsle ser vi nu återigen en vändning på marknaden, med ökad efterfrågan och ett behov hos entreprenörerna att förnya sina maskiner, säger Anders Bruks.

Tillbaka i branschen

Hur är det att vara tillbaka som leverantör i biobränslebranschen?
– Det känns väldigt roligt att åter få arbeta med flishuggar och krossar i en mycket intressant och positiv framtidsbransch. Morbark är en stor aktör med stora resurser och långsiktiga ägare. Företaget ser fördelarna med att kontinuerligt utveckla nya maskiner och satsar på sin produktion för att effektivisera och få ner tillverkningskostnader samt leveranstider och därmed ge en bättre kundservice. Känslan och inställningen på Morbark är familjär och trots att dom är en mycket stor tillverkare så är varje kund lika betydelsefull och viktig, man tar sig tid att lyssna och agerar på vad vi säger och gör vad man kan för att hjälpa till, säger Anders Bruks.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy