Alla ämnen
Biovärme

Adven förvärvar biobränslebaserade fjärrvärmeverk på nio orter från E.ON

Den fjärde december blev det klart att Adven från E.ON förvärvar företaget E.ON Värme Lokala Energilösningar Aktiebolag (EVLE) som levererar fjärrvärme baserad på biobränsle samt lokala energilösningar på nio orter i södra och centrala Sverige. Verksamheten är kompletterande för Adven och kommer att öka tillväxten i Sverige, meddelar Adven i ett pressmeddelande

Elmeverket i Älmhult är ett av de biobränslebaserade värmeverken som ingår i affären. Foto: Lotta Feldt
Elmeverket i Älmhult är ett av de biobränslebaserade värmeverken som ingår i affären. Foto: Lotta Feldt Elmeverket i Älmhult är ett av de biobränslebaserade värmeverken som ingår i affären. Foto: Lotta Feldt

Adven levererar för närvarande energi- och vattentjänster i Finland, Sverige och Estland. Företaget ser ett spännande tillfälle att ytterligare utöka sina miljövänliga energilösningar över hela Norden och tror att EVLE ger ett perfekt komplement till Advens strategiska expansionsambitioner på en av dessa kärnmarknader. EVLEs utökade närvaro och professionella anställda kommer att ge en stark plattform för Adven på denna kärnmarknad.

– Adven är marknadsledande i Finland och Estland och vill nå samma position i Sverige. Även om Adven etablerade sig i Sverige redan 2014 kommer förvärvet av EVLE att leda till att Advens verksamhet i Sverige stiger till en ny nivå och stärker vår marknadsställning väsentligt. Vi ser också EVLE som ett perfekt komplement till Advens befintliga verksamhet i Sverige och ser mycket fram emot att utveckla EVLE-verksamheten ytterligare som en del av den bredare verksamheten inom Adven, säger Matti Viljo, CEO, Adven Group.

– Dessa anläggningar har stora möjligheter att utvecklas väl med Adven som ägare. E.ON kan koncentrera sina ansträngningar på att ställa om sina stora anläggningar till att producera återvunnen eller förnybar värme, säger Stefan Håkansson, chef för bland annat värmeproduktionen inom E.ON i Sverige. De anläggningar som berörs finns i Bara, Boxholm, Mora, Orsa, Sollefteå, Staffanstorp, Timrå, Vaxholm och Älmhult. Totalt berörs 58 anställda av försäljningen.

– Vi ser ökade möjligheter på den svenska marknaden för distribuerade energilösningar och förvärvet av EVLE ger en attraktiv plattform för att driva dessa, säger Juhani Sillanpää, SVP M&A Adven Group.

Adven är en ledande leverantör av energilösningar och fjärrvärme i Finland, Sverige och Estland. Adven ägs av AMP Capital och Infracapital.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy