Alla ämnen
Biokraft

ÅF i Finland vann uppdrag till kraftvärmeverk i Vilnius

Avtalet är värt 3,4 miljoner euro och gäller konsulttjänster för ett avfallseldat kraftvärmeverk i Litauens huvudstad Vilnius, skriver ÅF i ett pressmeddelande.

Den nya anläggningen som beräknas starta hösten 2018 kommer att minska mängden avfall som lämnas på deponier väntas leda till lägre priser för uppvärmning.

LLietuvos energija ska använda avfall för att göra el och värme i Vilnius i Litauen.
LLietuvos energija ska använda avfall för att göra el och värme i Vilnius i Litauen. LLietuvos energija ska använda avfall för att göra el och värme i Vilnius i Litauen.

Konsultuppdraget kommer att utföras av ÅF-Consult Ltd i Finland, ett dotterbolag till ÅF Group.
– Det är ett betydelsefullt uppdrag för båda ÅF-kontoren i Litauen och i Finland. Det stärker ÅFs position som konsult inom förnybar energiproduktion i Baltikum. Vi kommer att hjälpa ”LLietuvos energija” att uppnå sina mål som är viktiga inte bara för Vilnius utan för hela Litauen, säger Jari Leskinen, vd för ÅF-Consult Ltd i Finland.

Kraftvärmeverket i Vilnius ses av regeringen i Litauen som ett projekt med nationell ekonomisk betydelse. Den totala investeringen beräknas till 350 miljoner euro. EIB står för ett lån till projektet på 190 miljoner euro.

Förutom att lösa problem med växande sopberg på deponier och att ge lägre värmepriser i Vilnius leder det nya kraftvärmeverket även till ökat energioberoende och mer förnybar energi från lokala energiråvaror.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy