Alla ämnen
Elkrisen

Alla behöver tänka till och hjälpas åt – elpriserna på väg upp

Alla behöver tänka till och hjälpas åt – elpriserna på väg upp
Björn Lundkvist, Mälarenergi. Foto: Jenny Holmberg

Efter en tid med, relativt sett, lägre elpriser är priserna nu på väg upp igen. Nästa vecka kan bli riktigt tuff, säger Björn Lundkvist, elhandelschef på Mälarenergi.
– Det finns flera orsaker till att läget nu blir mer ansträngt och allvarligt. Under den närmaste tiden är det viktigt för alla att spara el och tänka till lite extra.

Medvetenheten och kunskapen om elmarknaden har ökat under hösten 2022, konstaterar Mälarenergis Björn Lundkvist. Ett tecken på det, är antalet besök på Mälarenergis spotprissida. Sidan lanserades i början av maj 2022 och under juli hade sidan cirka 18 000 sidvisningar. De senaste 30 dagarna har det handlat om över 145 000 sidvisningar.

– Sidan togs fram för att det fanns ett kundbehov – fler ville veta hur spotpriserna rör sig och intresset är väldigt stort, säger Björn Lundkvist. Nu ser vi att priserna är på väg upp igen efter en tid av mer normala priser och viss stabilitet. Läget är helt klart ansträngt.

Flera anledningar till den uppkomna situationen och prisuppgången.

– Även om det redan nu är väldigt höga spotpriser, så ser vi en stor risk för ännu högre spotpriser den närmaste tiden. Det beror främst på den rådande vädersituationen med låga temperaturer och lite vind. Kärnkraftstillgängligheten försämras också ytterligare redan nu till helgen då Oskarshamn 3 går ur drift under nio dagar. Den kyla vi har ser också ut att bestå och eventuellt förstärkas ytterligare under nästa vecka. Sammantaget leder det till en väldigt ansträngd situation på elmarknaden.

– Jag vill därför uppmana alla, både privatpersoner och företag, att verkligen tänka till hur elen används och försöka hålla förbrukningen nere. Detta gäller oavsett vilket elavtal man har. Det handlar alltså både om att minska sin elanvändning totalt sett och att se över hur elen används över dygnet. Om vi alla är med och hjälper elsystemet leder det till lägre priser och kostnader – samtidigt som vi minskar risken för att vi ska hamnar i en situation där vi har brist på effekt i elsystemet och Svenska Kraftnät behöver tillämpa manuell förbrukningsfrånkoppling.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy