Alla ämnen
Bioenergi i politiken

C: Upphandling av biokraft kan sänka elpriset med 40 procent

C: Upphandling av biokraft kan sänka elpriset med 40 procent
Annie Lööf, partiledare och Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson.

Centerpartiet har idag lagt fram flera förslag på åtgärder för att lindra den prischock på el som ser ut att vänta i vinter. En av åtgärderna innebär att Centern vill att Svenska kraftnät ska få i uppdrag att upphandla 4 TWh outnyttjad biokraft, vilket kan sänka elpriset med 40 procent.

Ett av förslagen är riktat till de cirka 150 000 hushåll som använder direktverkande el. Centern vill ta med fler investeringsåtgärder i det gröna avdrag som reducerar investeringen med 50 procent. Då kan direktelvärme ersättas snabbare.

Annie Lööf och Richard Nordin
Annie Lööf, partiledare och Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson. Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson.

Använd outnyttjad biokraft

Ett andra förslag går ut på att Svenska kraftnät ska uppmanas använda en del av de 20 miljarder i kapacitetsavgifter som Svenska Kraftnät har lagt på hög till att upphandla outnyttjad biokraft. Ett exempel visar att om 4 TWh outnyttjad biokraft upphandlas kan elpriset sänkas med 40 procent. Ett liknande resultat har Elforsk kommit fram till i en rapport från i våras. Under 2021 användes cirka 13 TWh biokraft. Men den kallaste dagen i februari användes endast 46 procent av den tillgängliga kapaciteten. För att inte driva upp kostnaden för elproduktion med biokraft föreslår Centern också att skatten på bioolja slopas.

Ett tredje förslag från Centern är att en del av de oanvända kapacitetsavgifterna används för att sänka elnätavgifterna med 30 procent.

Långsiktig plan

– Sverige behöver en långsiktig plan för att få ner elpriserna och öka elektrifieringen. Då behövs mer förnybar och klimatsmart el. Vi vill därför öka den svenska elproduktionen med 50 TWh redan nästa mandatperiod, vilket innebär en 30-procentig ökning, säger Annie Lööf.

Öka tillgång på grön el

– Nyckeln till lägre priser är att öka tillgången på grön el, tillsammans med smarta energieffektiviseringar. Ett kortsiktigt pristak, som Moderaterna vill se, är inte rätt väg och skulle till och med kunna driva upp elpriserna i vinter. Det är inte alls vad hushållen behöver och kan ge företagen ännu högre priser, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy