Alla ämnen
Klimat

Alla utsläpp från avskogning uppfångade i ny biomassa

Alla utsläpp från avskogning uppfångade i ny biomassa
För att åtgärda klimatproblemen måste man fokusera på hur användningen av fossila bränslen ska minskas.

Avskogning kan vara ett miljöproblem och leda till minskad biologisk mångfald. Men om man studerar vilka källor som koldioxid kommer från och var de hamnar så har numera biomassapoolen där avskogning ingår, inte alls bidragit till klimatförändringarna.

Det visar siffror från Global Carbon Project som nyligen publicerade data om utsläpp och upptag av koldioxid.

Data visar att alla koldioxidutsläpp från avskogning och från ”Land use change” från och med år 1850 och framåt nu tagits upp i ny biomassa. Det betyder att all ökning av koldioxidhalten i atmosfären nu beror på fossila utsläpp från kol, gas och olja.

Världshaven har bidragit

Dessutom har världshaven ackumulerat tagit upp nästan 20 procent av alla utsläpp sedan 1850 och därmed blivit surare, lägre pH, vilket kan orsaka problem för koraller och skaldjur.

De ackumulerade utsläppen från olika källor från 1850 och fram till i dag samt var koldioxiden hamnat. Bilden visar att alla utsläpp från förändrad markanvändning ”Land use” nu har tagits upp av ny biomassa ”Land sink”. Källa: Friedlingstein et al 2022; Global Carbon Project 2022

– För att åtgärda klimatproblemen måste man fokusera på hur användningen av fossila bränslen ska minskas. Att fokusera på skogen löser inte klimatfrågan, utan innebär bara att man tvingar skogsägare att betala och ansvara för problem som de som utvinner och använder fossila bränslen ställt till med, säger Gustav Melin, vd för Svebio, när han kommenterar Global Carbon Projects nya siffror.

Läs mer om Carbon Projects nya siffror här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy