Alla ämnen
Skogsbränsle

Årets Ruter Dam 2018: Petra Einarsson vd och koncernchef BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs koncernchef Petra Einarsson har utsetts till Årets Ruter Dam 2018 – En hedersutmärkelse som går till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under det gångna året.

BillerudKorsnäs koncernchef Petra Einarsson och Ruter Dams vd Marika Lundsten
BillerudKorsnäs koncernchef Petra Einarsson och Ruter Dams vd Marika Lundsten. BillerudKorsnäs koncernchef Petra Einarsson och Ruter Dams vd Marika Lundsten

Petra Einarsson är sedan februari 2018 koncernchef för industriföretaget BillerudKorsnäs, som idag är en ledande leverantör av förnyelsebara material och smarta lösningar till förpackningar. Petra kommer från Sandvik-koncernen där hon haft flera ledande befattningar och närmast som chef för affärsområdet Materials Technology samt varit medlem i koncernledningen på Sandvik AB.

Stolta traditioner inom skogsbruket och pappersindustrin

BillerudKorsnäs har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien med cirka 4 400 anställda och en omsättning på 22,3 miljarder SEK. 2012 fusionerades företagen Billerud och Korsnäs, som tillsammans har 150 års erfarenheter och stolta traditioner inom skogsbruket och pappersindustrin. Genom sin expertis, som omfattar allt från råvaror till insikter om konsumenter och med hänsyn till miljön, ska företaget spara resurser, öka vinster samt inspirera miljontals konsumenter över hela världen.

Ruter Dams vd Marika Lundsten, som tillträdde posten december 2017 efter grundaren Gunilla Ahrén, driver nu arbetet med att uppmärksamma inflytelserika kvinnor i svenskt näringsliv. Så här lyder motivationen för årets pristagare:

– Petra Einarsson är koncernchef för ett globalt erkänt industriföretag, som till största delen består av män. Förtaget arbetar med innovation, forskning och utveckling med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Billerud Korsnäs ingår i den svenska basindustrin, med många andra spännande företag, som är enormt viktiga för Sverige. Petras uppgift är leda företaget åt rätt håll genom tydlighet, målfokusering, en decentraliserad organisation och jämställd ledningsgrupp, vilket på sikt förhoppningsvis bidrar till att fler industriföretag får fler kvinnor på ledande positioner. Petra är en sann kvinnlig förebild, och att hon dessutom gick Ruter Dams program 2004 och är mentor hos oss är vi extra stola över, säger Marika Lundsten.

Urvalsprocessen till hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Pristagaren utses av Ruter Dams styrelse: ordförande Gunnel Duveblad, Gunilla Ahrén, grundare Ruter Dam, Ann Carlsson, vd Apoteket AB samt Malin Persson, styrelseproffs.

– Jag är oerhört glad och hedrad över hedersutmärkelsen ”Årets Ruter Dam”, som visar att det jag åstadkommit hittills har haft betydelse för kvinnliga ledare och för svenskt näringsliv. Utmärkelsen ger mig också modet att fortsätta leda företaget i den riktning jag starkt tror på och att våga förändras i takt med att världen förändras. Vi har ett viktigt uppdrag som är ledande inom industri, innovation, forskning och utveckling för Sverige, säger Petra Einarsson.

Läs intervjun med Petra Einarsson

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy