Alla ämnen
Bioenergi i industri

Avancerad ånganläggning klarar krav från livsmedelsindustri

Tate & Lyle producerar betaglukan från havre med en unik process. Nu ska produktionen skalas upp i flera steg och öka med tio till tolv gånger under de kommande två åren. I samband med investeringarna för produktionsökningen har företaget även byggt en ny ånganläggning som drivs med pellets.

Niclas Jonsson, vd för Böta Kvarn-gruppen
Niclas Jonsson, vd för Böta Kvarn-gruppen visar ånganläggningen vid Tate & Lyle i Kimstad. Foto: Anders Haaker Niclas Jonsson, vd för Böta Kvarn-gruppen

Betaglukan sänker kolesterolhalten och stabiliserar blodsockernivåer. Betaglukan har också en läkande effekt på brännskador på huden. Dessa positiva hälsoeffekter gör att ämnet har blivit populärt inom livsmedelsindustrin för att tillsätta i bröd, flingor, drycker med mera. Betaglukan tillsätts även i hudvårdsprodukter. Att använda förnybar energi i produktionsprocessen istället för fossil energi ligger i linje med tillverkning av hälsosamma produkter.

Intensiv byggfas

Det svenska företaget Biovelop började i början av 2000-talet utveckla en metod för att utvinna betaglukan ur havre. Tate & Lyle tog över företaget och en nedlagd torrmjölksfabrik i Kimstad 2013 och har sedan dess investerat för att skala upp produktionen. Bioenergi besökte Tate & Lyle i Kimstad för att titta närmare på den nya ånganläggningen som varit i drift sedan slutet av januari.

– Från att vi skrev en order i slutet av augusti 2015, var pannan byggd och driftsatt på ett halvår. Det var en mycket intensiv byggfas och vi jobbade i tvåskift och även vissa nätter för att få allting klart. Det var tidskritiskt att få igång anläggningen, förklarar Niclas Jonsson, vd för Böta Kvarn-gruppen som var ansvarig för design och leverans av ånganläggningen.

Högt konstruktionstryck

Pannan är en eldrörspanna på 3 MW, byggd och levererad av VEÅ. Hela anläggningen är byggd för 35 bars konstruktionstryck för att ångan ska kunna användas i värmeväxlare och ge varmluft med rätt temperatur för processen.

Drift utan avbrott

– Vi har försökt tänka på allt för att anläggningen ska kunna vara i drift dygnet runt, året om, med inplanerade produktionsstopp. Förbränningsdelen är en helt egen konstruktion. Hela systemet är dubblerat med dubbla brännare, dubbelstråk i en och samma pannkropp och två skilda rökgaskanaler. Det har vi gjort för att kunna ha avbrottsfri ångleverans. Om vi behöver göra service på den ena ugnen kan vi öka lasten på den andra och ändå leverera ånga från pannan, förklarar Niclas Jonsson.

Inga stillestånd

Anläggningen togs i drift 25 januari och har gått drygt ett halvår när Bioenergi är på besök.

– Vi är nöjda med den här utrustningen. Anläggningen har inte haft några stillestånd eller problem. Det har fungerat väldigt bra, säger Annika Werneman, fabrikschef på Tate & Lyle i Kimstad.

Annika Werneman fabrikschef Tate & Lyle
Annika Werneman, fabrikschef på Tate & Lyle i Kimstad visar några exempel på livsmedel med tillsatt betaglukan. Foto: Anders Haaker Annika Werneman fabrikschef Tate & Lyle

Service och underhåll

– Vi är på plats och gör en tillsynskontroll varannan vecka enligt avtal med kund. Vi tillverkar och levererar bränslet till anläggningen själva. Vi har kontroll på kedjan så långt det är möjligt. Vi har byggt anläggningen, sköter driften och ser vad som händer i förbränningsprocessen. Det gör att vi kan återkoppla det till pelletsproduktionen hemma. Vi sköter även pelletsleveransen så att den görs på rätt sätt. Vi levererar egentligen en hel systemfunktion, förklarar Niclas Jonsson.

Havreskal nästa steg

Tate & Lyle har inte investerat själva utan har ett leasingavtal med Böta Kvarn. Längre fram har Tate & Lyle planer på att använda havreskal, en biprodukt från produktionen, i en ny panna för att generera ånga till fabriken.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2016

Fakta

Om ånganläggningen

Böta Kvarn-gruppen: Hyr ut anläggningen enligt hyresavtal inklusive bränsleleverans och tillsynskontroll.
Ångpanna: 3 MW, 35 bar, leverantör: VEÅ

Brännare: Böta Kvarn
Styrsystem: hårdvara: Siemens,
mjukvara: Böta Kvarn

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy