Alla ämnen
Bioenergi i industri

Biogasol tillverkad av etanol ökar tillgången

Kosan Gas, en del av UGI International, har genom ett unikt partnerskap med Ekobenz säkrat ensamrätt till deras biogasol. Ekobenz är ett specialistföretag inom katalytisk omvandling av bioetanol till biogasol och det första och hittills enda företag i Europa som har lyckats med industrialiserad produktion av biogasol, baserad på andra generationens bioetanol, framställt från avfall.

Partnerskapet ger Kosan Gas kraftigt ökad tillgång till biogasol vilket i sin tur innebär att ännu fler svenska företag och konsumenter kan få tillgång till ett hållbart bränslealternativ. Detta stärker Kosan Gas position på den svenska marknaden.

Den svenska regeringen visar starkt engagemang för en mer hållbar framtid och den gröna omställningen genom en nyintroducerad skattebefrielse för biogasol från den 1 januari 2021. Kosan Gas välkomnar initiativet och har investerat i ett nytt partnerskap som kommer hjälpa svenska företag att bli mer hållbara.

Produktionsanläggningen där företaget omvandlar andra generationens bioetanol till avancerade biobränslen är placerad i Bogumiłów i Polen.
Produktionsanläggningen där företaget Ekobenz omvandlar andra generationens bioetanol till avancerade biobränslen är placerad i Bogumiłów i Polen. Produktionsanläggningen där företaget omvandlar andra generationens bioetanol till avancerade biobränslen är placerad i Bogumiłów i Polen.

Ökad tillgång på biogasol

Kosan Gas, en del av UGI International, har säkrat exklusiv tillgång till biobränsle- och bioLPG-producenten Ekobenzs lager av bioLPG. Ekobenz, ett specialistföretag inom katalytisk omvandling av bioetanol till biogasol och bioLPG. Ekobenz är det första och hittills enda företag i Europa som har lyckats med industrialiserad produktion av bioLPG, baserad på andra generationens bioetanol framställt från avfall. Partnerskapet möjliggör för Kosan Gas att öka tillgången till bioLPG med omkring 50 procent på den svenska marknaden – ett påtagligt uppsving för företagets portfölj av hållbara bränslen.

– Vi är stolta att nu kunna meddela att vi har mottagit första leveransen av biogasol från Ekobenz. Kosan Gas är helhjärtat engagerat i att hjälpa konsumenter och företag att ta en aktiv del i en mer hållbar framtid. Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på vår produkt dels som följd av den nyligen införda skattebefrielsen på biogasol, men även på grund av våra kunders intresse för hållbar utveckling, säger Neil Murphy, VP Business Development, UGI International.

Partnerskapet med Ekobenz är ett av flera pågående arbeten för att Kosan Gas ska säkra produktion av förnybara bränslen. Det är ett komplement till annan affärsutveckling inom UGI International, som bl a omfattar vindkraft, men även tillverkning av annan biogasol som för närvarande levereras inom Norden.

Vad är biogasol?

Biogasol är en blandning av biopropan och biobutan. Användningen är främst inom industriella processer men biogasol är också populärt som bränsle till husvagnar, terassvärmare och grillar, alltså precis samma användningsområden som för gasol med fossilt ursprung. Generellt så innehåller gasol nästan inget svavel och ger i det närmaste helt ren förbränning utan sot jämfört med andra fossila bränslen. Gasol ger dessutom effektivare förbränning och minskat underhållsbehov. Ekobenz använder andra generationens bioetanol, framställt från avfall, som råvara i produktionen, vilket gör att hållbarhetsegenskaperna blir ändå mer markanta, jämfört med fossila produkter.

 

Om Kosan Gas

Kosan Gas är ledande distributör av gasol i Norden. Med bolag i fyra länder bistår Kosan Gas totalt mer än 5 000 företagskunder med deras verksamheter. Kosan Gas är sedan 2010 ett dotterbolag till UGI International.

Om UGI

UGI International är en ledande gasoldistributör i Europa med verksamhet i 17 europeiska länder och dotterbolag till UGI Corporation som har en kundbas som omfattar mer än 600 000 slutanvändare. UGI International använder flera olika varumärken i sin verksamhet, däribland AmeriGas, Antargaz, AvantiGas, DVEP ENergie, Flaga, Kosan Gas och UniverGas. Under 2020 levererade UGI International totalt 1.7 miljoner ton gasol till kunder i olika segment, så som bostäder, hushåll, företagskunder, jordbruk, motorgas och aerosol. UGI International arbetar med att anpassa sin verksamhet till REDII* och du kan läsa mer om företagets ESG-strategi här.

Om Ekobenz

Ekobenz är ett start-up företag som etablerades 2006 och är specialiserat inom ETG-teknik (ethanol to gas). Produktionsanläggningen där företaget omvandlar andra generationens bioetanol till avancerade biobränslen är placerad i Bogumiłów i Polen. Idag levererar Ekobenz biobensin till ett globalt energiföretag och nu även biogasol till UGI International. Företagets teknik för ETG är patenterad. Ekobenz främsta forskningsmål är att framställa ett flytande biobaserat kolväte som kan blandas i fossila bränslen för att kunna öka mängden förnybar energi på marknaden. Ekobenzs har ca 50 anställda.

* REDII=EU-direktiv om förnybar energi

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy