El producerad med biobränslen, biokraft, är ett huvudalternativ för att ge baskraft och balanskraft när kärnkraften avvecklas och vi får alltmer variabel elproduktion.
Med rätt styrmedel och teknikutveckling kan biokraften ge 40 terawattimmar el och tio gigawatt effekt år 2040, med en utbyggnad av en terawattimme per år. Det är fyra gånger mer biokraft jämfört med de cirka tio terawattimmar som produceras i dag. Det visar en rapport om biokraft som Svebio presenterat för Energikommissionen.
– Biokraft har många fördelar, säger Svebios vd Gustav Melin. Den kan styras och produceras när elen behövs som mest. Bioenergin kan lagras i bränslet till en låg kostnad. Biokraften kan produceras i närheten av förbrukningen, vilket ger låga överföringskostnader och små nätförluster.
– Biokraften kan garantera effekt, inte bara produktion av el. För att biokraften ska komma till sin rätt under de närmaste åren behöver elcertifikatsystemet reformeras så att garanterad effekt belönas.
Svebio driver projektet Biokraftplattformen för att ytterligare kartlägga potentialen för biokraft i Sverige, och möjligheterna med teknikutveckling. Med till exempel utvecklad förgasningsteknik kan elutbytet från kraftvärme öka. Biokraftproduktionen kan öka betydligt i både de svenska fjärrvärmesystemen och i industrin.
Även småskalig biokraft kan ge mer el med dagens teknik och styrmedel samt ytterligare mer el med utvecklade styrmedel och teknik.
Rapporten ”Ett 100 procent förnybart elsystem kräver en betydande andel biokraft”
finns att ladda ner på www.svebio.se
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6-2015