Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Biometria finalist i CIO Awards

Biometria är en av finalisterna i Årets Digitala Projekt i CIO Awards 2020 med AI-lösningen AIDA. Genom att använda maskininlärning har en modell tränats att känna igen och identifiera virkestravar i bilder.

AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt
AIDA – en av finalisterna i Årets Digitala Projekt AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt

−Vi är stolta och glada över att ha gått till final i CIO Awards med vår modell AIDA. Att utveckla och implementera AIDA har varit en spännande process där vi lärt oss massor om både teknik, hur vi kan använda människans respektive AI:s styrkor på bästa sätt, samt hur vi bäst går vidare för att nå helautomatisk mätning, säger Sven Jägbrant, affärsutvecklare på Biometria och ansvarig för utvecklingen av AIDA.

AI-modellen AIDA har tränats på 150 000 bilder där virkesmätare manuellt ritat in travens höjd och längd. AIDA har sedan tränats på att själv rita samma sak, på samma sätt som virkesmätare gör. Under året har AIDA förbättrats och omtränats på hela 800 000 bilder och används nu som stöd för virkesmätarna vid travmätning av virke på distans med en effektivare mätningsprocess som resultat.

Helautomatisk mätning

Lösningen är utvecklad tillsammans med Forefront Consulting i samarbete med Microsoft, och är ett första steg mot helautomatisk mätning vid Biometrias fjärrmätningsanläggningar.

Biometria mäter årligen drygt 80 miljoner m3fub (kubikmeter fast mått under bark) virke och tillgången till data är stor. AI och dataanalys blir en alltmer central del av Biometrias verksamhet och potentialen med AI är stor inom svensk skogsnäring.

Den digitala prisutdelningen av CIO Awards Årets Digitala Projekt sker den 14 december.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy