Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Skogsmaskin görs om till ”brandbil” vid skogsbrand

Skogforsk presenterar nu en specialbyggd lastramp, monterad på skogsmaskin, till vilken Räddningstjänstens lastväxlarbilar kan lyfta över vattentank och släckutrustning.

skotaren
Räddningstjänstens vattentank lyfts över till skotaren. Foto: Xulio Gonzalez, Skogforsk

Bakom idén till lastrampen står skogs- och jordbrukaren Håkan Johansson i Sala, och en första prototyp har tillverkats av Andersérs Mekaniska Verkstad, Sala. Arbetet med att ta fram prototypen har koordinerats av Skogforsk, som också har stått för finansieringen tillsammans med 11 partnerföretag. Tommy Jansson, Räddningstjänsten i Strängnäs, har varit rådgivare i projektet.

Vi var många frivilliga som var med och drog slang långa sträckor ut i skogen i samband med lokala skogsbränder 2018. Det var då jag kom på den här ideén, att utnyttja skogsmaskiner till att transportera släckningsutrustning ut i skogen, säger Håkan Johansson.

Rampen bedöms passa de flesta skogsmaskiner som används för att transportera virke från skog till bilväg, så kallade skotare. Det finns uppskattningsvis 2 500 skotare i hela Sverige, vilket innebär att potentialen är stor för att skapa ett rikstäckande nätverk med lastramper.

Nu har vi en första prototyp och kan ta våra tankar ett steg till: vem ska äga ramperna, var ska de finnas, hur många ska de vara och hur ska man säkerställa att man kan koordinera de ramper som finns ute i landet? Det är något vi har att fundera på nu, säger Tomas Johannsesson, Skogforsk.

Tommy Jansson, stf räddningschef på Räddningstjänsten i Strängnäs, ser flera fördelar med konceptet och nämner några exempel:

Vi kan flytta stora vattenvolymer i skogsterräng, vilket innebär att vi inte behöver dra så mycket slang. Ibland uppstår mindre bränder långt ifrån väg och då kan det här konceptet vara avgörande för att kunna släcka snabbt och smidigt. Vid eftersläckning kan man snabbt ta de glödbränder som uppstår istället för att ha slangsystem liggandes kvar i flera veckor, säger Tommy Jansson.

Att lyfta på lastrampen på skotaren och lyfta över vattentank och släcklutrustning från Räddningstjänstens lastväxlarbil tar cirka 15 minuter.

Lastrampen har finansierats av Skogforsk, Billerud Korsnäs, Holmen, Mellanskog, Skogbrand (Norge), Skogsentreprenörerna, Stora Enso, Sveaskog, Sydved, Södra, AB Karl Hedin och Vida.

Titta och ladda ner en filmsekvens

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy