Alla ämnen
Framtidssatsning

Bioraffinaderi för åtta miljarder planeras på Vargön

Bioraffinaderi för åtta miljarder planeras på Vargön
Illustration över etableringen. Bild: Gatun arkitekter

Företaget SUND SAMPO s.r.o. har kommit in med en förfrågan om att etablera verksamhet på Wargöns Innovation- och Industripark.

SUND SAMPO s.r.o. har ansökt om att få etablera ett bioraffinanderi på Wargöns Innovation- och Industripark. Verksamheten kommer att drivas i ett nytt bolag, WARGONS. En förfrågan som kommunen kommer att utreda vidare. SUND SAMPO s.r.o. är ett tjeckiskt företag inom Green Tech och en leverantör av sulfitbaserade bioraffinanderilösningar. Huvudkontoret ligger i Pardubice i Tjeckien, men utöver det finns kontor i flera länder bland annat i Sverige. Nu önskar man att utöka sin verksamhet även till Vargön, där man vill bygga en produktionsanläggning för att omvandla biomassa till nya, gröna och klimatvänliga produkter med hjälp av modern teknik.

Skapar många nya arbetstillfällen i kommunen

– Att ett företag med så stora ambitioner inom grön, modern teknik visar intresse för Vänersborg som etableringsort är mycket positivt. Det här är ett kvitto på att Vänersborg är en attraktiv plats att lägga verksamhet på och det innebär också en kraftig vidareutveckling för området. Självklart återstår många frågor att utreda, bland annat om hamnområdet och parallella etableringsprocesser som pågår. En ny etablering av den här storleken skapar många nya arbetstillfällen i kommunen, vilket är oerhört positivt för både kommunen och arbetsmarknadsområdet som helhet, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har länge arbetat strategiskt med att detaljplanera och marknadsföra ny verksamhetsmark för att möjliggöra etableringar. I detta arbete samarbetar vi även med etableringskontoret Position Väst när det gäller marknadsföring av området och hantering av etableringsförfrågningar. WARGON:S affärsidé stämmer väl in på visionen som kommunen har om Wargöns Innovation- och Industripark, som ett nationellt utvecklings- och kunskapscentrum för hållbar industri med fokus på hållbara material.

Ännu inga beslut fattade

– Vänersborgs kommun har hållbarhet som ett av sina värdeord, och vid första bedömningen stämmer företagets affärsidé väl in på inriktningen som finns för området när det kommer till innovation och grön omställning. Det är mycket positivt för Vänersborg om vi kommer i hamn med etableringen, men det är viktigt att poängtera att ännu är inga beslut fattade om direktanvisningen kommer att genomföras eller vilken mark som kommer att ingå i en eventuell markanvisning. Detta kommer utredningen att visa, säger Sofia Jessen, näringslivschef.

– Vargöns Innovation- och Industripark har mycket goda förutsättningar för etablering av ett nytt bioraffinanderi med SUND SAMPO:s teknologi. Vi hoppas och tror att vi kommer att landa i ett markanvisningsavtal med Vänersborgs kommun för att kunna utreda förutsättningarna vidare, säger Leif Engelthon, R&D Manager på SUND SAMPO.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy