Alla ämnen
Skogsbruk

Nya växthuset för skogsträd invigt och fyra tidskapslar nedsänkta

Nya växthuset för skogsträd invigt och fyra tidskapslar nedsänkta
Charlotte Bengtsson, VD på Skogforsk och Mike Czimbalmos, chef för forskningsservice vid Skogforsk Ekebo, lägger tidskapslarna på plats i anslutning till det nya växthuset.

Skogforsks växthus vid forskningsstationen i Ekebo är invigt. Det ska användas för att studera olika faktorer som styr trädens blomning. Syftet är att förädla gran, tall och björk för skogsbruket.

Cirka 45 personer deltog i arrangemanget och själva invigningen förrättades av Ola Melin, länsöverdirektör i Skåne, och Olof Hansson, styrelseordförande i Skogforsk. Innan dess hälsades gästerna välkomna av Skogforsks VD, Charlotte Bengtsson.

”Allt gick bra och vi är nöjda med invigningen. De inbjudna gästerna kunde konstatera att växthuset är extraordinärt till sin storlek. Det visades särskilt intresse för att björk är ett av de trädslagen som ska studeras i växthuset och att det ska användas för att kartlägga trädens blomning”, säger Thomas Kraft, förädlingschef på Skogforsk tillika stationschef i Ekebo.

Fyra tidskapslar, med fyra olika meddelanden, placerades i golvet i anslutning till växthuset. Tanken är att tidskapslarna ska öppnas om 30 år. Meddelandena är skrivna av Thomas Kraft själv, Curt Almqvist, förädlingsforskare på Skogforsk, Johanna From, Skogsstyrelsen och Nils Broman, Norra Skog.

Fyra tidskapslar

”De har skrivit ner sina egna personliga tankar om hur svenskt skogsbruk ser ut om 30 år och hur det nya växthuset då har påverkat utvecklingen. Meddelandena är skrivna ur olika synvinklar. Den som lever år 2053 får se vad de har skrivit”, säger Thomas Kraft.

Växthus för hela träd fordar en extraordinär takhöjd.

Investeringen i det nya växthuset, som väntas tas i skarp drift senare i höst, uppgår till cirka 18 miljoner kronor. Anläggningen blir också en del av kompetenscentrumet Trees For Me, där Skogforsk är en av nästan 50 partners. Trees For Me koordineras från SLU och har som syfte att utveckla kompetensen i Sverige gällande snabbväxande lövträd, lövträmaterial och energi i en hållbar värdekedja.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy