Alla ämnen
Skogsbränsle

Brandsläckningsutrustning för skotare

Ponsse lanserar en ny typ av brandsläckningsutrustning som kan placeras i lastutrymmet på skotare och användas för att släcka skogsbränder.

PONSSE-brandsläckningsutrustningen uppfyller kraven i EU:s maskindirektiv 2006/42/EC. Innan brandsläckningsutrustningen släpps på marknaden utanför EU måste den lokala distributören (t. ex. ett dotterbolag eller en auktoriserad återförsäljare) säkerställa att utrustningen uppfyller lokala lagar och bestämmelser.
PONSSE-brandsläckningsutrustningen uppfyller kraven i EU:s maskindirektiv 2006/42/EC. Innan brandsläckningsutrustningen släpps på marknaden utanför EU måste den lokala distributören (t. ex. ett dotterbolag eller en auktoriserad återförsäljare) säkerställa att utrustningen uppfyller lokala lagar och bestämmelser. PONSSE-brandsläckningsutrustningen uppfyller kraven i EU:s maskindirektiv 2006/42/EC. Innan brandsläckningsutrustningen släpps på marknaden utanför EU måste den lokala distributören (t. ex. ett dotterbolag eller en auktoriserad återförsäljare) säkerställa att utrustningen uppfyller lokala lagar och bestämmelser.

“Skogsmaskiner är det mest naturliga och effektiva sättet att ta sig fram till en skogsbrand. Arbetet i svår terräng är naturligt för skogsmaskinerna, och de har mer än tillräckligt med kapacitet i sina hydraulsystem för de krävande förhållanden, säger Juha Haverinen, produktchef för skotare.

– När räddningstjänsten frågade oss om vi ville utveckla den här produkten gemensamt var vi med redan från början, eftersom både räddningspersonalen och våra kunder har ett stort behov av brandsläckningsutrustning”, säger Juha.

Brandsläckningsutrustningen finns tillgänglig för PONSSE Buffalo- och PONSSE Elephant-skotarna. Det minsta kravet på kran är PONSSE K90+.

På plats när det behövs

Brandsläckningsutrustningen levereras till brandplatsen som ett paket. När utrustningen anslutits till skogsmaskinens hydraulik är den redo att användas. Utrustningens vattentank på 10 m³ kan fyllas med egen pump från en naturlig vattenkälla eller från tanken på en brandbil. Vattenkanonen har en räckvidd på 47 meter och en svängradie på 360 grader.

Ett noga genomtänkt system

En ekonomisk lösning – skotaren kan användas i produktivt arbete när inte brandsläckningsutrustningen behövs.
Vattentanken tål både söt- och saltvatten samt de olika kemikalier som kan blandas i vattnet för bättre effekt. Den är dessutom så lätt att den kan lyftas på av maskinens egna kran.
Den kraftfulla pumpen kan fylla vattentanken från en naturlig vattenkälla eller från tanken på en brandbil.
Den trådlösa fjärrkontrollen kan användas för att ställa in vattenstrålens riktning vertikalt och horisontellt och styra strålmönstret.
Den lokala räddningstjänsten ansvarar för att planera brandsläckningsverksamheten. Räddningspersonal med lämplig utbildning är ansvarig för säkerheten under brandsläckningen. Räddningspersonalen använder brandsläckningsutrustningen och leder skogsmaskinsoperatörens arbete under brandsläckningen.

Video

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy