Alla ämnen
Bioenergi i industri

Kraftringen: ”Bygg mer planerbar energiproduktion i Skåne”

Politiker i Skåne vill att Kraftringen ska komma med ett förslag på hur de kan öka produktionen av förnybar energi.

energiproduktion
Foto: Kraftringen energiproduktion

De senaste månadernas turbulens på elmarknaden i framför allt södra Sverige med skenande elpriser samt effekt och kapacitetsproblem i elnätet kräver åtgärder för att öka Skånes självförsörjning, menar flera företrädare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommun.

Stabilisera elmarknaden för lägre elpriser

Energisystemet är motorn i Skånes utveckling och därför är det helt avgörande att stärka upp och öka produktionen av förnybar energi i regionen. Alla delar av energisystemet är viktiga, men det saknas i dag nödvändig planerbar produktion i Skåne.

Med hjälp av Kraftringen vill företrädarna se till att stabilisera elmarknaden och tillsammans med andra insatser se till att elpriserna blir lägre för skåningarna. De har sedan tidigare ett nära och bra samarbete med Kraftringen och dess styrelse och för nu diskussioner om nya investeringar.

Tidigare har företrädarna stått bakom Kraftringens mångmiljardinvestering i nytt modernt kraftvärmeverk utanför Eslöv – en framgångssaga med betydande klimatfördelar. Kraftvärmeverket i Örtofta är i dag en av de viktigaste produktionsanläggningarna i södra Sverige. Anläggningen är även den främsta anledningen till att Kraftringen har minskat sina klimatutsläpp med 94 procent. Nu är det dags att ta nästa steg på denna resa och investera i ytterligare produktion.

Uppdrag till Kraftringen

Genom att ge Kraftringen ett tydligt uppdrag och mandat kan man tillsammans se till att det byggs mer förnybar produktion i Skåne. För att lyckas fullt ut behöver även staten satsa på både utbyggda elnät och ny produktion, då dagens situation är ohållbar.

Den senaste tidens svängiga utveckling och de mångdubbelt höga elpriserna i södra Sverige gör det smärtsamt tydligt att omfattande insatser behöver göras för att säkra en fortsatt god utveckling i Skåne, menar företrädarna.

Läs mer här.

Läs mer: Så kan skogsägare följa skärpta hänsynskrav

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy