Alla ämnen
Bioenergi i industri

Cortus Energy anläggning i Höganäs är tekniskt färdigställd

Cortus anläggning i Höganäs är tekniskt färdigställd meddelade Cortus Energy strax före jul. Höganäs-anläggningen är den första kommersiella WoodRoll®-anläggning med en effekt på 6 MW. Den förnybar syngas som ska produceras baserad på biomassa ska användas i metallpulvertillverkning vid Höganäs AB.

Utöver det tekniska färdigställandet är också tredjepartsintyg och instruktionsmanualer klara samt all utcheckning av komponenter är avslutad och styrsystemet är fullt implementerat och kvalitetssäkrat. Eldning och varmtester upp till 1 100°C med naturgas är genomförd och godkännande av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Därmed kan Cortus fakturera Höganäs Sweden AB 1,25 MSEK.

Cortus Energy
6 MW WoodRoll i Höganäs producerar grön energigas av träkol för att minimera utsläpp av koldioxid vid ståltillverkning. 6 MW WoodRoll i Höganäs producerar grön energigas av träkol för att minimera utsläpp av koldioxid vid ståltillverkning.

Stor glädje

– Det är en stor glädje att vi nu har en anläggning som är klar för drift. Samtidigt är jag både rörd och lättad av vad vi har åstadkommit så här långt som ger både hopp och förväntan inför 2020, säger Rolf Ljunggren, grundare av Cortus Energy. Nu fortsätter utprovningen med fullt fokus mot nästa milstolpe som innebär leverans av förnyelsebar syngas av godkänd kvalitet utan avbrott i 168 timmar (7 dagar). Målet är detta mål ska uppnås i slutet av första kvartalet 2020, då ytterligare 1,25 MSEK kan faktureras. Därefter startar demonstrationsfasen och följs av leverans av förnyelsebar syngas till Höganäs vilket förväntas startas under andra halvåret 2020.

Läs också om Bioenergis besök vid Cortus testanläggning i Köping 2016.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy