Alla ämnen
Bioenergi i industri

Helt fossilfri produktion på Spendrups Bryggeri i Grängesberg 

Sedan ett kvartal tillbaka använder Spendrups uteslutande förnybar energi i produktionen i Grängesberg. Detta är ett stort och viktigt steg på vägen mot företagets mål att ha en helt fossilfri verksamhet år 2025.  

Målet att bli fossilfria 2025 i produktion och transporter är snart verklighet. Sedan den 1 oktober 2019 används inget fossilt bränsle i produktionen i Grängesberg.
– Vi använder nu istället RME, ett 100 procent växtbaserat bränsle gjort på raps, i kombination med inköpt förnybar el, samt två cirkulära bränslen: dels vår egen drav, som är en restprodukt från ölbryggningen, och dels biogas från vår avloppsrening, säger Hans Lindgren, teknikchef, som leder arbetet med energisystemen på Spendrups produktionsanläggningar i Grängesberg och Hällefors.

Ökar användning av egna bränslen

– Under 2020 strävar vi efter att öka nyttjandegraden av våra egenproducerade cirkulära bränslen drav och biogas ytterligare, så att de kan utgöra en större del av den totala energiförsörjningen, säger Hans Lindgren.

Spendrups_hans_lindgren_webb
Hans Lindgren, teknikchef på Spendrups. Hans Lindgren, teknikchef på Spendrups.

RME, det vill säga rapsmetyleste, köps in liksom grön el från vattenkraft.
– Det är dyrare, men det är bättre för miljön. Vi vill sträva mot noll. Det här är en del i vårt slutmål att bli fossilfria i vår produktion och våra transporter till 2025. I produktionen kommer vi vara fossilfria mycket tidigare, redan 2021. Nästa steg är att jobba mer med våra transporter i leverantörsledet.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy