Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Cortus första biosyngas i Höganäs

Cortus Energy har producerat den första ultrarena syngasen från biomassa i industriell skala vid den nybyggda förgasningsanläggningen i Höganäs.

Cortus Energy har producerat den första syngasen vid anläggningen i Höganäs. Gasen är identisk med vad som tidigare producerats i pilotanläggningen i Köping, en ultraren biosyngas från biomassa som till fullo uppfyller leveransavtalet med Höganäs AB.
– Att vi nu fått igång produktion av ultraren biosyngas från biomassa i industriell skala är inte bara ett stort steg för oss på Cortus utan även för möjligheterna att ersätta fossila produkter med förnybara i en mycket vidare skala, säger Cortus grundare Rolf Ljunggren.

Industriell skala

Cortus försprång vad avser syngasens sammansättning, egenskaper och kvalité visar sig nu i en industriell skala. Denna första syngasproduktion är ett stort framsteg för Cortus. Uppskalningen av den patenterade processen respektive förgasningsreaktor och injektor motsvarar förväntningarna så här långt. Den ultrarena syngasen har producerats från char (träkol) som producerats vid vår pilotanläggning i Köping med biobränsle från Södra. Södra är leverantör av biobränsle i Höganäs.
– Att visa marknaden att vår teknik fungerar i större skala är en milstolpe för Cortus och därmed vinna våra kunders förtroende att gå vidare i sina beslutsprocesser att investera i en fossilfri framtid, säger Cortus vd Håkan Sigfridsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy