Alla ämnen
Skogsbränsle

Därför reser kanadensare över halva klotet efter skogsnyheter

Sverige och Norden är världsledande på skogsteknik, men det är Nordamerika som avverkar mest skog. Ändå blir Elmia Wood 2017 årets största globala skogshändelse.

 

– Det är på Elmia som man ser trenderna och vart utvecklingen är på väg, säger Rob Stanhope, redaktör för den kanadensiska skogstidningen Logging & Sawmilling Journal.

Kanada är till ytan världens näst största land. Bara i Rob Stanhopes bevakningsområde, provinsen British Columbia, avverkas årligen 60 miljoner kubikmeter, att jämföra med 85 miljoner i Sverige. I hela Kanada är avverkningen 200 miljoner och i USA 480 miljoner kubikmeter skog.

Skogsbruket i British Columbia skiljer sig från det nordiska. Skogarna ägs i huvudsak av staten som säljer avverkningsrätter. Arealerna är så stora att man hittills inte brytt sig om gallringar i större omfattning, utan återvänder efter hundra år eller mer för nästa avverkning. Helstamsmetoden dominerar med maskintyper som fällare-läggare och lunnare. Delvis är det så brant att man använder linbanor. Men en bred flora av maskintyper används i Kanada. Därför har Rob Stanhope bevakat varenda Elmia Wood sedan 1993.

– Mässan är mötesplatsen för det internationella skogsbruket. Här träffar jag till och med beslutsfattare från Kanada och USA som jag inte får kontakt med på hemmaplan, säger han.

De nordiska brukningsmetoderna har blivit mer relevanta genom skärpta miljö- och klimatkrav. Störst är intresset för Sveriges skogliga IT-lösningar. Med vida skogar utan mobiltäckning ligger Kanada efter på det området, men är på väg att hämta upp försprånget med satellituppkopplade skogsmaskiner.

Kanada spänner över sex tidszoner och förutsättningarna för skogsbruk på östra sidan är mer lika Norden. Här har kortvirkestekniken, CTL, slagit igenom på bred front. Därför är nya skördare, skotare och annan CTL-teknik högintressant för läsarna av Canadian Forest Industries med basen i provinsen Ontario.

Maria Church, journalist på den kanadensiska skogstidningen Canadian Forest Industries.
– Det är på Elmia Wood som vi kan skriva om den senaste tekniken för första gången, säger Maria Church, journalist på den kanadensiska skogstidningen Canadian Forest Industries. Maria Church, journalist på den kanadensiska skogstidningen Canadian Forest Industries.

Vi kommer självklart till Elmia Wood 2017 för att rapportera om den senaste tekniken, säger Maria Church, en av tidningens journalister, som lyfter fram att mässan även bjuder på nyheter i tidiga skeden i form av prototyper.

– Det är på Elmia Wood som framtiden visas för första gången.

Elmia Wood går nästa gång 7 – 10 juni 2017. Platsen är mitt ute i skogen söder om Jönköping, Sverige, där nyheterna inte bara presenteras utan även demonstreras i praktiskt skogsbruk.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy