Alla ämnen
Biokraft

Viktigt lyft vid Block 7 på vägen mot utfasning av kol i Västerås

Torsdag 22 november gjordes ett ovanligt tungt och stort lyft i bygget av Block 7, Mälarenergis nästa kraftvärmeblock.

En anläggningsdel på 125 ton lyftes på plats i pannhuset till Block 7 med hjälp av en mycket stor mobil kran. En speciell, kraftigt armerad, betongplatta har byggts enbart för att bära själva kranen under det ovanliga lyftet. Det var den nedre halvan av pannan som ställdes på plats i pannhuset. Lyftet gick som planerat och pågick i omkring två timmar.

Mälarenergis nya kraftvärmeblock i Västerås.
Lyftkranen från Havator var 100 meter hög och lyfte in den 125 ton tunga undre delen av pannan till Mälarenergis nya kraftvärmeblock i Västerås. Mälarenergis nya kraftvärmeblock i Västerås.

Provdrift till nästa höst

Nu har byggnaden rests till halva sin fulla höjd. Anläggningsdelar lyfts nu in i konstruktionen av stålbalkar innan byggnationen av pannhuset går vidare och byggnaden kläs med en fasad, och senare i vinter läggs taket. Bygget ska vara färdigt till sommaren och till hösten 2019 ska anläggningen vara redo för provdrift. I februari 2020 räknar man med att Block 7, en investering på 1,7 miljarder, överlämnas till Mälarenergi och tas i reguljär drift.

Kolet ut 2020

När den nya anläggningen står färdig 2020 blir det möjligt för Mälarenergi att fasa ut de sista kolpannorna från 1963 och en ny era utan kol tar vid. Block 7 kommer använda återvunnet trä som bränsle, det vill säga träavfall som inte kan återanvändas på annat sätt än som bränsle. Tillsammans med befintliga Block 6 (avfallsbränsle) och panna 5 (biobränsle) kommer kraftvärmeverket bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020.

Text: Daniel Anundi, Mälarenergi


Läs mer om Block 7 och Mälarenergi på vår webbplats, sök på Mälarenergi.


Fakta

FAKTA OM LYFTET

  • Kranen med kringutrustning fraktades till Mälarenergi uppdelat på 26 lastbilar.
  • Kranen var ca 100 meter hög.
  • Betongplattan som kranen stod på under lyftet armerades med 69 ton.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy