Alla ämnen
Biovärme

Dyrare värme när Övik Energi tvingas höja priserna

Dyrare värme när Övik Energi tvingas höja priserna
Övik Energis kraftvärmeverk.

Nu meddelar Övik Energi att bolaget planerar höja fjärrvärmepriset med 12 procent från årsskiftet. Orsaken är bland annat ökade biobränslekostnader.

– Orsaken är att Rysslands invasion av Ukraina har medfört höjda biobränslepriser och ett högre generellt kostnadsläge som i sin tur ökar kostnaderna för att producera fjärrvärme, säger Mattias Lindberg på Övik Energi i ett pressmeddelande.

Från 1 januari 2024 kommer Övik Energi höja fjärrvärmepriset med 12 procent. Detta innebär att en genomsnittlig villakund i Örnsköldsvik kommer betala cirka 190 kronor mer per månad i uppvärmningskostnader efter årsskiftet.

– Det är ett utmanande läge just nu på energimarknaden och vi jobbar kontinuerligt med att hålla ned de kostnader vi kan påverka. Vi ser att fjärrvärmen är konkurrenskraftig i dag och vårt mål är att den ska fortsätta vara våra kunders mest prisvärda val, berättar Mattias Lindberg.

Kriget påverkar priserna

Den största anledningen till att Övik Energi tvingas höja fjärrvärmepriset är ökade biobränslekostnader på grund av kriget. Detta då Ryssland tidigare exporterade stora mängder biomassa till Europa, något som nu stoppats och medfört att det är svårare att få tag på tillräckligt med bränsle.

Övik Energi uppger också att den försvagade byggkonjunkturen gjort att biorestprodukter från sågverk minskat, vilket påverkat bränsletillgången ytterligare negativt.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy