Alla ämnen
Biokraft

Femte ORC-turbin till Solör Bioenergis värmeverk

Solör Bioenergi var bland de första i branschen när de redan 2018 valde att uppgradera värmeverket i Hörby till kraftvärmeverk. Sedan dess har värmeverken i såväl Svenljunga som Vilhelmina kompletterats med ORC-turbin.

Under 2021 kommer ytterligare två värmeverk, i Flen och i Tomelilla, att börja producera sin egen el som en del i bolagets mål för ökad energieffektivisering.Förutom kraftiga besparingar av värmeverkens energikostnader så är ORC-installationerna i linje med Solör Bioenergis målsättning att ta vara på skogens resurser och bana vägen för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp

Solör Bioenergis fjärrvärmeverk i Flen.
Solör Bioenergis fjärrvärmeverk i Flen. Solör Bioenergis fjärrvärmeverk i Flen.

– Med de positiva erfarenheter vi har från Againitys ORC-turbiner på flera orter inom Solör så ser vi nu fram emot att installera en turbin på vår anläggning i Flen. Med ORC-turbinen och installation av elfilter under 2022 så är anläggningen väl förberedd för kommande år, säger Jan Lindkvist på Solör Bioenergi AB.

Minskade elkostnader

De två nya ORC-turbinerna som installeras på värmeverken i Flen och i Tomelilla kommer vardera att ha en installerad effekt på 100 kW el. Gemensamt beräknas anläggningarna producera 951 MWh el per år vilket motsvarar en besparing av cirka 855 ton CO2 ekvivalenter vid ersättning av Europisk marginalel. Eftersom majoriteten av den producerade elektriciteten kommer att användas internt på värmeverken så innebär investeringen även stora ekonomiska besparingar genom minskade kostnader för såväl elhandel, elnät och energiskatt.

Fantastiskt roligt

– Det känns fantastiskt roligt att återigen få förtroendet från Solör och tillsammans fortsätta att uppgradera koncernens värmeverk till kraftvärmeverk. Med senaste halvårets höjda elpriser och effektbrist i södra Sverige är vi glada att vara en del av lösningen och genom egen elproduktion sänka värmeverkens kostnader för en mer konkurrenskraftig fjärrvärme, säger Elin Ledskog, försäljningschef på Againity.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy