Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Flygets klimatpåverkan ska minska med nytt regeringsförslag om reduktionsplikt

För att minska flygets klimatpåverkan har regeringen den 19 mars fattat beslut om propositionen reduktionsplikt för flygfotogen.

Regeringen föreslår att utsläppen från flygfotogen ska minska successivt från 0,8 procent 2021 till 27 procent 2030. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen föreslår i en proposition till riksdage natt utsläppen från flygfotogen ska minska successivt från 0,8 procent 2021 till 27 procent 2030.
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att utsläppen från flygfotogen ska minska successivt från 0,8 procent 2021 till 27 procent 2030. Regeringen föreslår i en proposition till riksdage natt utsläppen från flygfotogen ska minska successivt från 0,8 procent 2021 till 27 procent 2030.

– Med ökade krav på inblandning av biobränslen kommer utsläppen från flyget att minska kraftigt, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Regeringen lämnade i budgetpropositionen för 2021 förslag på att kraven i reduktionsplikten ska skärpas. Det innebär att drivmedelsleverantörer ska minska växthusgasutsläppen genom att i större mängd blanda i biodrivmedel i bensin och diesel. Regeringen aviserade också att en reduktionsplikt för flygbränsle ska införas.

Nu har regeringen beslutat att lämna en proposition till riksdagen om en reduktionsplikt för flyget. Förslaget baseras på betänkandet Biojet för flyget.

Lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 juli 2021.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy