Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

FordonsGas har invigt sin femte tankstation för flytande biogas i Mjölby

FordonsGas öppnade i april sin femte tankstation i Sverige, den första i Östergötland. Stationen nära Brahegatan i Mjölby är en del i satsningen på flytande gas i Sverige och förbättrar tillgängligheten för flytande biogas på E4:an mellan Jönköping och Stockholm.

Tre lastbilar för flytande metan från Iveco, Scania och Volvo
Tre lastbilar för flytande metan från Iveco, Scania och Volvo visades i samband med invigningen. Tre lastbilar för flytande metan från Iveco, Scania och Volvo

Som en av de största aktörerna i Sverige inom biogas för fordon driver FordonsGas, som är en del av franska Air Liquide Group, cirka 50 mackar för biogas i Sverige. Företaget satsar nu för att utveckla infrastrukturen och öka tillgängligheten för flytande biogas avsedd för tunga fordon. Den nya macken är ett led i denna satsning. FordonsGas är i dag Sveriges enda producent av flytande biogas i landet med en anläggning i Lidköping.

Delfinansiering via EU

Den nya macken är delfinansierad via EU-programmet GREAT (Green Regions with Alternative fuels for Transport). Stationen i Mjölby är den första för flytande gas som byggs inom ramen för projektet, vars uppgift är att stärka infrastrukturen för alternativa drivmedel mellan Hamburg – Oslo – Stockholm.

– Mjölby passar bra ruttmässigt för våra kunder och är en viktig knutpunkt i ett av Sveriges största varu- och trafikflöden, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas.

Emil Glimåker
– Mjölby passar bra för en tankstation för flytande gas, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas. Emil Glimåker

Fortsatta investeringar

FordonsGas planerar att fortsätta investera i mackar för att täcka södra och mellersta Sverige med en välfungerande infrastruktur. Framöver finns ytterligare ett tjugotal nya stationer för flytande gas inplanerade.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Fakta

FAKTA

FordonsGas Sverige AB bildades 1998 och är sedan 1 december 2014 en del av Air Liquide Group. Idag erbjuder de Västsveriges mest heltäckande gasnät,

med över 40 energistationer för komprimerad gas, fem stationer för flytande gas och flertalet bussdepåer för kollektivtrafiken.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy