Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Forskning med fingertoppskänsla inom framtidens energi

Forskare vid Mälardalens Högskola, MDH, har undersökt en metod för att med infrarött ljus mäta egenskaper hos bränsle i kraftvärmeverk. Resultatet av forskningen visar att man med denna teknik gör det möjligt att öka energieffektiviseringen med 10 procent, minska mängden giftigt avfall och samtidigt spara pengar för industrin. Det skriver MDH i ett pressmeddelande.

Infrarött ljus skapar ett fingeravtryck av bränslets egenskaper.
Infrarött ljus skapar ett fingeravtryck av bränslets egenskaper. Infrarött ljus skapar ett fingeravtryck av bränslets egenskaper.

I projektet SPECTRA har man undersökt det bränsle, exempelvis flis, som kommer in till kraftvärmeverket. Genom infrarött ljus kan man läsa av egenskaperna hos varje leverans av bränsle och få ett svar, som blir som ett fingeravtryck. Det vill säga, unikt för varje omgång bränsle som undersöks.

Genom att få information om egenskaperna hos bränslet kan man lättare förstå komplexiteten i förbränningsprocessen, upptäcka eventuella problem och effektivisera processen genom avancerad kontrollteknik, säger Konstantinos Kyprianidis, professor i energiteknik vid MDH.

Resultatet av forskningen gynnar utvecklingen mot en mer hållbar värld och visar hur man med enkla medel kan minska energikonsumtionen, minska mängden giftigt avfall och samtidigt spara pengar. Tanken är dessutom att man ska kunna mäta bränslets egenskaper online, vilket sparar tid jämfört med manuella tester som måste skickas till ett labb.

Under projektets gång har man tillsammans med Mälarenergi och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö utfört storskaliga online-tester i flera olika brännare.

Det är bara vi som utfört dessa tester i Europa och det är något vi är stolta över. Metoden har mycket hög potential inom biomassa och förbränning, men också inom andra energi- och resurskrävande industriprocesser, säger Konstantinos Kyprianidis.

Projektet har mynnat ut i att man startat ett framgångsrikt labb där ett antal framgångsrika forskare arbetar samt bidragit till man fått EU-medel för fortsatta forskningsprojekt på 5,75 miljoner euro.

Resultatet av forskningen får också betydelse för våra utbildningar som får ta del av den senaste forskningen inom energiteknik, säger Konstantinos Kyprianidis.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy