Jorden innehåller tre gånger mer kol än atmosfären och utför en viktig kolsänka. Att mikroorganismerna spelar den överlägset viktigaste rollen för lagring av kol i jorden är enligt forskarna värdefull information i kampen mot klimatförändringarna.
Mikroorganismernas förmåga att lagra kol i marken är minst fyra gånger så viktig mot övriga processer i jorden visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Tidigare forskning har bevisat att effektiviteten av mikrobiell kolanvändning är viktig för markens kol- och näringskretslopp, nu har det visats att den är överlägset viktigare än alla andra faktorer, uppger Agriton.
– Fokus har flyttats till mikroorganismernas påverkan i marken, säger Stefano Manzoni, docent vid Insutitionen för naturgeografi, i ett pressmeddelande från Stockholms Universitet.
Framtidens livsmedelsproduktion
Resultatet i studien är av stor betydelse även för framtidens livsmedelsproduktion. Förvaltning och skötseln av jordbruksmark behövs ses över för att skapa en effektiv mikrobiell kolanvändning, som enligt forskarna kan förbättra jordens hälsa och säkerställa en hållbar produktion av livsmedel för kommande generationer.
Läs mer om studien här.