Alla ämnen
Biovärme

Fossilfri uppvärmningssektor 2030 – kolsänka 2045

Onsdagen den 20 mars överlämnade fyra nya branscher sina färdplaner för fossilfri konkurrenskraft till regeringen.

Det var sjöfartsnäringen, uppvärmningsbranschen, bergmaterialindustrin och digitaliseringskonsultbranschen som nu beskriver hur de kan bidra till att Sverige når målsättningen att vara klimatneutralt senast år 2045.

I färdplanen för uppvärmningsbranschen beskrivs möjligheterna till en helt fossilfri uppvärmningssektor år 2030 och hur sektorn också, med hjälp av koldioxidinfångning vid förbränning av biobränsle (BECCS) kan bli en kolsänka och bidra till att minska halten växthusgaser i atmosfären till 2045.

Färdplanerna följer på de nio färdplaner som presenterades förra året. De visar upp branschernas egna strategier för att bli fossilfria och vilka politiska förutsättningar som krävs för att målen ska nås till år 2045.

Färdplanerna är framtagna inom ramen för Fossilfritt Sverige och överlämnades till klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) i samband med en konferens i Stockholm.

– Pressen ligger nu på politikerna att leverera spelregler så att näringslivet kan få de konkurrensfördelar på den internationella marknaden som en snabb omställning ger, säger Svante Axelsson.

Denna notis publicerades först i Bioenergi nr 2-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy