Tillsammans med lokala lantbrukare bygger Scandinavian Biogas en av Sveriges största anläggningar för flytande biogas. Den kommer vara flexibel och väntas stå klar under andra halvåret av 2024.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
Bygget av biogasanläggningen i Mönsterås utanför Kalmar började hösten 2022 och i april 2023 startade gjutningen av plattan för bland annat rötkammare.
Tanken var från början att bygget skulle starta redan ett halvår tidigare, men på grund av kriget i Ukraina, med ökade materialpriser och brist på viktiga produkter som följd, valde ägarna att senarelägga byggstarten.
Portugisisk leverantör
Vid årsskiftet 2022 skrevs kontrakt med olika underleverantörer och det stod klart att biogasanläggningen skulle levereras av portugisiska Efacec SA, i konsortium med Multibygg som underleverantör.
– Efacec är ett väldigt stort företag. De bygger bland annat transformatorer, tågsystem, avloppsreningsverk och biogasanläggningar. Vi besökte en anläggning i Korskro, Danmark, som de byggt åt Nature Energy och vi tyckte att den hade en tilltalande lösning, vilket gjorde att vi valde Efacec, säger Michael Wallis Olausson, affärsområdeschef på Scandinavian Biogas i Sverige.
Anläggningen för gasuppgradering och förvätskning och kommer levereras av Wärtsilä.
Finansiering av Klimatklivet
Anläggningen kommer producera flytande biometan (Bio-LNG) gjord på rötning av framför allt gödsel. Men den kan ta emot de flesta material – exempelvis slaktavfall, förbehandlat matavfall, gräs och skadat spannmål.
– När man bygger en så stor anläggning för så mycket pengar, innebär det ett åtagande och ansvar. Det krävs att anläggningen är flexibel, så att kunderna alltid får sin gas, säger Michael Wallis Olausson.
Prislappen för anläggningen väntas landa på 760 miljoner kronor, varav 154 miljoner kronor finansieras av Klimatklivet.
Vad gör anläggningen speciell?
– Storleken. När man ska ta emot så mycket gödsel som vi ska göra, måste anläggningen vara stor. Tillsammans med Gasums anläggning i Götene, blir dessa två sannolikt de största i Sverige. De liknar varandra mycket, men vi behöver få ut lite fler olika produkter i efterbehandlingen, menar Michael Wallis Olausson som berättar att produktionskapaciteten kommer uppgå till drygt 125 GWh.
Fakta
Biogasanläggningen i siffror
Energi, produktionskapacitet: 125 GWh (flytande biometan)
Biogödselproduktion: 200 000 ton som återförs till bönderna
Huvudsubstrat: Cirka 300 000 ton lokal gödsel och grönmassa
Planerad produktionsstart: Q4 2024
Uppskattad bruttoinvestering: Cirka 760 miljoner kronor
Finansiering Klimatklivet: 154 miljoner kronor
Unikt ägarskap
Redan 2016 påbörjades planeringen av ett biogasprojekt i Mönsterås. Lokala lantbrukare upplevde att gödselhanteringen blivit en begränsning i deras verksamheter och de ville därför finna en cirkulär lösning.
Scandinavian Biogas engagerades och lantbrukarna bildade ett samägt utvecklingsföretag med ansvar för att projektera, bygga och driva den framtida biogasanläggningen.
84,7 procent av anläggningen ägs av Scandinavian Biogas och 15,3 procent av de lokala lantbrukarna. I framtiden agerar lantbrukarna både aktieägare och leverantörer av gödsel samt mottagare av biogödsel.
Den flytande biogasen kommer främst säljas som bränsle till tunga transporter. 120 GWh flytande biogas motsvarar cirka 12 miljoner liter diesel, enligt Scandinavian Biogas.