Alla ämnen
Biogas

Gasum köper Liquidgas Biofuel Genesis

Gasum köper Liquidgas Biofuel Genesis
Rikard Lind ordförande NSR, Ari Suomilammi Director Gasum, Ulf Molén vd NSR, Niclas Löfstedt Legal Counsel Gasum. Foto: NSR

Liquidgas Biofuel Genesis äger och driver en biogasuppgraderingsanläggning i Helsingborg.

Det nordiska energibolaget Gasum utökar sin biogasportfölj genom att förvärva två tredjedelar av aktierna i svenska Liquidgas Biofuel Genesis AB.

Anläggningen i Helsingborg ägs till en tredjedel av Nordvästra Skånes Renhållningsbolag AB (NSR), det regionala avfallshanteringsbolaget.

NSR har arrenderat biogasanläggningen till Biond AB som producerar rå biogas från det biologiskt nedbrytbara avfallet som de samlar in från hushåll och industrier i området och sedan säljs den råa biogasen till Liquidgas Biofuel Genesis för uppgradering.

80 gigawattimmar biogas

För närvarande är anläggningens kapacitet cirka 80 gigawattimmar (GWh) uppgraderad biogas. Den är ansluten till ett lågtrycksnät och all uppgraderad biogas distribueras för närvarande genom nätet till lokala påfyllningsstationer.

Gasum avser också att undersöka möjligheten att förvätska gasen på plats någon gång i framtiden.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Gasum, en erfaren och stark aktör inom biogasbranschen. Detta partnerskap ger oss utmärkta möjligheter att utveckla vår verksamhet för uppgradering av biogas i Helsingborg. Samarbetet kan bidra till en långsiktig utveckling av gröna transporter i regionen, säger Ulf Molén, vd på NSR AB, delägare till verksamheten.

Ska tillgängliggöra sju terawattimmar

Gasums mål är att tillgängliggöra sju terawattimmar (7 TWh) förnybar gas på marknaden årligen till 2027. Detta ska koncernen nå genom egen biogasproduktion samt via inköp från betrodda partners. Gasum bygger just nu den första av fem stora nya biogasanläggningar i Götene.

– Intresset för biogas växer ständigt i takt med att allt fler transport- och logistikoperatörer såväl som industriaktörer inser sin potential att minska utsläppen just nu istället för om tio år. Uppgraderingsverksamheten i Helsingborg är ett bra tillskott till Gasums biogasportfölj i Sverige, där vi även investerar kraftigt i biogasanläggningsprojekt under kommande år, säger Mika Wiljanen, vd för Gasum i ett pressmeddelande.

Minskar utsläppen med 1,8 miljoner ton

Att nå målet på sju terawattimmar skulle innebära en kumulativ koldioxidreduktion på 1,8 miljoner ton per år för Gasums kunder. Biogasens livscykelutsläpp är i genomsnitt 90 procent lägre jämfört med traditionella fossila bränslen.

– Vårt strategiska partnerskap med Gasum innebär att förutsättningarna för en cirkulär ekonomi och en hållbar hantering av resurser stärks för hela nordvästra Skåne. Det är jag väldigt glad över, säger Rikard Lind, styrelseordförande NSR.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy