Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Grönt ljus i EU för tallolja – viktigt steg för mer förnybart drivmedel

Tallolja kvar på listan över godkänt förnybart biobränsle i EU. En majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet röstade på onsdagen, den 17 januari, för att tallolja ska finnas kvar på listan över godkänt förnybart biobränsle i EU. Det skriver Preem i ett pressmeddelande.

– Beslutet är ett viktig steg dels för fortsatt användning av dels tallolja som hållbar råvara, dels för vidareutveckling av andra restprodukter från skogen, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem.

Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem
Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem

Beslutet i EU-parlamentet innebär bland annat att:
• Avfall och restprodukter kommer att räknas som ”advanced biofuels”.
• ”Annex IX” som listar vilka råvaror som klassas som ”advanced biofuels” behålls intakt till minst 2025.
• Tallolja behåller sin plats på listan i ”Annex IX”, vilket innebär att tallolja kan användas för att nå både svenska och EU-mål samt att oljan fortsatt är dubbelräknad i vissa länder, exempelvis Norge.
• Taket för grödebaserade råvaror förblir på 7 procent och palmolja ska fasas ut helt till 2021.

Litet nettoutsläpp från tallolja

Största andelen av ett drivmedels klimatpåverkan ligger oftast i markberedning och odling av den ursprungliga råvaran. En viktig fördel med den tallolja som Preem använder är att den ger ett mycket litet nettoutsläpp av växthusgaser. Förklaringen är att den är en restprodukt som blir över från massabruken, med begränsade möjligheter till annan användning. Just nu pågår dessutom flera andra projekt för att se hur man i ännu högre grad ska kunna ta tillvara på andra restprodukter från skogen. det gäller restprodukter som lignin, sågspån, grenar och toppar.

– Det räcker inte med att slutprodukten är hållbar – vi måste arbeta med hela kedjan och mäta utsläppen i varje steg. Det kan liknas vid att produkten får en klimatryggsäck, som vi försöker minimera så långt det är möjligt genom att hela tiden använda hållbara råvaror till våra förnybara drivmedel, säger Helene Samuelsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy