Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Gunde bjuder upp till dans om Preems biodrivmedel

Måndagen den 17 september lanserar Preem en ny reklamkampanj. Återigen syns Gunde Svan som frontfigur och den här gången befinner han sig på en svensk dansbana och vill inget hellre än prata om förnybara drivmedel.

Sedan 2011 då Preem först lanserade Preem Evolution Diesel med förnybart innehåll har företaget tagit fram en rad nya produkter för att minska det svenska behovet av fossila drivmedel. Under 2017 bidrog användandet av Preem Evolution drivmedel att Sveriges koldioxidutsläpp minskade med 730 000 ton.

– Vårt arbete intensifieras hela tiden och idag är nästan 20 procent av det drivmedel som vi säljer i Sverige förnybart, säger Marie Bark, marknadschef på Preem. Målet är att Preem 2030 ska producera 3 miljoner kubikmeter förnybart drivmedel, vilket motsvarar företagets försäljningsvolym i Sverige idag.

Frontfigur i kampanjen är skid- och tv-personligheten Gunde Svan som också själv är skogsägare.

”Man kan inte vinna OS innan man vunnit klubbmästerskapet”
”Man kan inte vinna OS innan man vunnit klubbmästerskapet” ”Man kan inte vinna OS innan man vunnit klubbmästerskapet”

Allt kan inte handla om el

– Om vi ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030 kan inte alla byta till elbil år 2029. Det är viktigt att jobba steg för steg. Man kan inte vinna OS innan man har vunnit klubbmästerskapet, säger Gunde Svan.

Preems kampanj handlar bland annat om att förklara skillnaderna mellan fossilt och icke-fossilt bränsle. Kampanjen visar också att Preem redan kommit en bra bit på väg med att framställa förnyelsebara drivmedel.

– Kampanjen handlar om vårt engagemang och vårt driv att hela tiden utveckla mer förnybara drivmedel från restprodukter från svenska skogen. Ett exempel är Preem Evolution Diesel Plus som är världens enda Svanenmärkta diesel med minst 50 procent förnybart innehåll och minskar koldioxidutsläppen med 44 procent jämfört med en standarddiesel, säger Ulrica Bååthe, chef för marknadskommunikation på Preem.

Mer om Preems miljöfokus

Alla kan tanka Preem Evolution

Med Preem Evolution Diesel får din bil samma effekt och samma vridmoment som med Preems vanliga ACP Diesel. Alla dieselfordon kan köra på den, oavsett om det är en ny långtradare eller en 20 år gammal grävmaskin. Och har du en vanlig fossil diesel i tanken går det utmärkt att fylla på med Preem Evolution Diesel.

Det krävs heller inget speciellt tillstånd från fordonstillverkarna. Alla motorgarantier gäller precis som vanligt, och du behöver inte ändra några servicerutiner, eftersom det är en standarddiesel och uppfyller specifikationen för svensk miljöklass 1-diesel.

Tillsammans med Södra och Sveaskog har Preem hittat en stor råvarupotential här hemma i Sverige. I en restprodukt från skogsindustrin. När man gör pappersmassa vill man åt fibrerna i träet. Men en del av vätskan som blir över tas också till vara. Den kallas tallolja, och utvinns ur svartlutet. Det är ett samlingsnamn på de substanser som kommer från kådan.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy