Alla ämnen
Bränslehantering

Hästkrafter i skogen

I områden som är svåra att nå med maskiner är den bästa hjälpen ofta hästen. Sveaskogs entreprenörer Lars-Olov och Daniel Lundgren har lång erfarenhet av att jobba med häst i skogen. För Sveaskog innebär det också en möjlighet att erbjuda kunder som vill bedriva ett småskaligt skogsbruk ett intressant alternativ. ​

Termometern visar minus 23 grader när vi svänger in på skogsvägen, vid Svensbyn, ett par mil utanför Piteå, Vi drar ner mössorna, stiger ur den varma bilen och möter den krispiga kylan. I en skogsdunge bland snötyngda tallar står de nordsvenska hästarna Palt, Dante och William. De har precis tagit rast efter förmiddagens arbete i skogen. Ångan stiger från deras kroppar när kylan möter deras värme.

Sveaskog genomför varje år avverkningsåtgärder gallringar och föryngringsavverkningar på drygt 40 000 hektar. Lars-Olov Lundgren och sonen Daniel Lundgren driver ett skogsvårdsföretag som använder hästar för att frakta ut virket åt Sveaskog som skördaren har gallrat.

– Då vi använder hästar i skogsarbetet handlar det inte om att konkurrera med maskiner. Hästen är ett komplement i skogsarbetet då man strävar efter mindre stickvägar, har marker med dålig bärighet eller då man värnar om känsliga områden med höga naturvärden, säger Daniel Lundgren.

Daniel Lundgren arbetar för Sveaskog i Piteå och södra delarna av Luleå kommun
Daniel Lundgren arbetar för Sveaskog i Piteå och södra delarna av Luleå kommun Daniel Lundgren arbetar för Sveaskog i Piteå och södra delarna av Luleå kommun

Häst och vagn istället för skotare

Lars-Olov Lundgren har jobbat i skogen som huggare och som lärare på Grans naturbruksgymnasium. I början av 1970-talet sade han upp sig för att satsa på hästturism och avverkning. Sonen Daniel Lundgren började i verksamheten i mitten av 2000-talet när han tillsammans med Lars-Olov investerade i en skördare och startade företag för att börja jobba ihop. Sedan dess avverkar de med egen skördarmaskin och för lastning av virke använder de häst och vagn istället för skotare.

– Vi jobbar i första hand med gallringar i små volymerna. Det här är ett skogsvårdsåtagande som passar väl ihop med vår största kund, Sveaskogs, skogsvårdsarbete, säger Daniel Lundgren.

Linnéa Carlsson teknikspecialist Sveaskog och ansvarig för de egna avverkningslagen runt om i hela Sverige tycker att Lars-Olov och Daniel Lundgrens är ett viktigt bidrag till företagets skogsbruk.

Vi strävar efter att ha rätt maskin på rätt plats. Lars-Olov och Daniels avverkningsgrupp utgör ett komplement till våra konventionella grupper och passar bra på speciella uppdrag och mindre gallringar.

Arbetar i otillgängliga skogsområden

Arbetsområden är Piteå och södra delarna av Luleå kommun, med fokus på klena första gallringar, otillgängliga bestånd och gårdsgallringar. Eftersom att arbetet är krävande ställs särskilda krav på både skogshäst och förare. För att en häst skall fungera i skogen behöver den tränas och utbildas under lång tid. Även för att kunna köra en häst ställs stora krav.

– Det är klart att det tar mer på kroppen men frisk luft dör ju ingen av. Och regnar det så finns det kläder. Vi är rädda om varandra, jag och nordsvensken Dante, säger Daniel Lundgren.

För Jörgen Lindqvist, virkesköpare för Sveaskog i Piteå, är far och son Lundgrens tjänster ett bra komplement i Sveaskogs produktkatalog.

– Som virkesköpare och rådgivare har jag möjligheten att erbjuda skogsägare ett småskaligt alternativ att sköta skogen med, viket tilltalar många, säger han.

Lars-Olov och Daniel Lundgren avverkar i huvudsak på våra kunders marker, men har även uppdrag i Sveaskogs ekoparker. Daniels pappa Lars-Olov Lundgren startade verksamheten för att få möjlighet att jobba med det han gillar mest: hästar.

William, Dante och Palt är de bästa arbetskamraterna jag kan tänka mig. Förutom sonen då. Det är en ynnest att få jobba med hästar i skogen, även en dag som denna då det är 23 grader kallt.

Det har börjat skymma, temperaturen har sjunkit ner till 25 minusgrader och det har blivit dags att avsluta dagens arbete. Lars-Olov Lundgrens smackar högljutt igång sina kollegor – Palt, Dante och William för att köra hemåt.​ I morgon väntar både blida och en ny arbetsdag.

Hästarna William, Dante och Palt
Hästarna William, Dante och Palt Hästarna William, Dante och Palt

Artikeln är publicerad i Sveaskogs Senaste Nytt här kan du även se videoklipp

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy