Alla ämnen
Skogsvård

Högsta domstolen ger skogsägare rätt till ersättning i artskyddsfrågan

Högsta domstolen ger skogsägare rätt till ersättning i artskyddsfrågan
- Det är ett mycket glädjande besked, säger Paul Christensson ordförande i LRF Skogsägarna.

Högsta domstolen har slagit fast att markägare ska ersättas ekonomiskt om myndigheterna begränsar skogsägarens möjlighet att använda sin egen mark. Enligt nuvarande tillämpning av artskyddsreglerna är det flera 100 miljarder kronor kommande år som staten måste ersätta skogsägarna.

En seger för rättssäkerheten

Domstolsprocesserna har pågått i över fem år och under hela den tiden har Sveriges skogsägare svävat i ovisshet. De flesta mindre skogsägare kan inte eller orkar inte stämma staten. Regeringen måste nu säkerställa att alla skogsägare som har rätt till ersättning också får det, utan att behöva gå hela vägen upp till Högsta domstolen.

Domen är en seger för rättssäkerheten och avgörande för att trygga det småskaliga företagandet på landsbygden.

– Återigen får vi bekräftat att man inte, från myndigheternas sida, kan begränsa skogsägarens rätt att bruka sin skog utan att betala ersättning. Det här en seger för landsbygden och alla skogsägare som orkat stå upp för sig själva, säger Paul Christensson ordförande i LRF Skogsägarna.

Ersättningsrätten är en del i det svenska egendomsskyddet. Utfallet i Högsta domstolen är i grunden självklart men den har ändå stor betydelse för LRFs medlemmar och deras möjligheter att fortsätta med jord- och skogsbruk.

– Det är viktigt att svenska skogsägare känner sig trygga i att de kan bruka sin skog, men även att de får ersättning när man inte får bruka den. Det är grunden för skogsägare ska vilja vårda och utveckla sin skog, till förmån för klimatet, den biologiska mångfalden och jobben på landsbygden, säger Paul Christensson.

Högsta domstolens beslut

Staten har i ett visst fall ålagts att betala ersättning till ett skogsbolag som förbjudits att avverka ett skogsområde – Högsta domstolen

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy