Alla ämnen
Politik

Högsta drivmedelspriserna någonsin i Sverige

Bensin- och dieselpriserna steg den 16 maj till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort. det skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Rekordet för drivmedelspriserna inträffar trots att oljepriset idag är klart lägre än 2012 – cirka 80 dollar per fat jämfört med 120 dollar per fat 2012. Skatterna är däremot högre.

Bensin- och dieselpriserna steg den 16 maj till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.
Bensin- och dieselpriserna väntas passera 16 kronor inom kort. Bensin- och dieselpriserna steg den 16 maj till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.

– Detta visar hur den svenska skattepolitiken med årliga automatiska skattehöjningar slår mot företag och hushåll utanför Stockholm. Till detta kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som ytterligare höjer kostnaderna för företag runt om i Sverige och infört en flygskatt, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

– Vidare kommer den ändrade fordonsskatten (det så kallade bonus-malussystemet) främst att ge bonusar till bilar i Stockholm medan malusen (extraskatter) belastar bilar som är vanliga på landsbygden,  avslutar Ulf Perbo.

Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader och de flesta hushåll baserar sitt vardagsliv på bilen. Att då välja att ha de högsta transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop.

 

Transportföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom transportnäringen, inklusive motor- och petroleumbranscherna och säkerhetsbranschen, samt är en förbundsgrupp inom Svenskt Näringsliv. Transportföretagen har cirka 10 300 medlemsföretag med runt 207 000 anställda.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy