Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Inga problem med kapitalsituationen i Mantex dotterbolag

Med anledning av spekulationer kring kapitalsituationen i Mantex ABs dotterbolag, samriskbolaget Andritz Technologies AB, ATAB, vill Mantex i ett pressmeddelande förtydliga hur överenskommelsen mellan de båda ägarna rörande bolagets kapitalförsörjning ser ut.

Överenskommelsen innebär att ATAB, om behov skulle uppstå, har rätt att i första hand ta upp ett lån av Andritz AB innan Mantex behöver skjuta till ytterligare kapital.

Mantex bedömning är dock att risken är liten för att lånet skall behöva utnyttjas. Orsaken är att de båda ägarna bedömer att den nuvarande affärsplanens försäljningsmål är realistiska och att ATAB därmed kommer att klara sig utan ytterligare kapitaltillskott. Om ATAB trots detta skulle komma att vara i behov av ytterligare kapital har de båda ägarna Mantex och Andritz avtalat om att Andritz i så fall kommer att låna ut pengar till samriskbolaget.

Förutom att båda ägarna tror på goda möjligheter för ATAB att realisera målen i nu gällande affärsplan, har bolaget med sina fem anställa också förhållandevis låga utgifter, säger Max Gerger, vd för Mantex AB. Det gör att både vi och Andritz bedömer att sannolikheten för att bolaget skall behöva ytterligare kapital är liten.

Max Gerger, VD för Mantex
Max Gerger, VD för Mantex Max Gerger, VD för Mantex

Om Mantex

Mantex säljer lösningar baserade på en patenterad ny röntgenbaserad mätteknik för biomassa, som beröringsfritt, automatiskt och i realtid analyserar materialets fukthalt, askhalt och energiinnehåll. Dessa mätdata används bland annat för att öka och förbättra produktionen i pappersbruk, värdera biobränsle och effektivisera förbränningen i biokraftverk.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy