Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Mobil flismatad panncentral lanseras över hela landet

I maj presenterades ett nytt partnerskap mellan Trädgårdsteknik och Flamma Systems i Ängelholm. Lanseringen skedde under energidagarna i Varalöv, arrangerade av Trädgårdsteknik.

I växtodlingsbranschen är konkurrensen redan hård men påverkas allt mer av utländska aktörer. Förmågan att driva effektiva anläggningar till lägsta möjliga kostnad kräver värmesystem med låg investeringskostnad låg driftskostnad och med kostnadseffektiva bränslen som till exempel vit returträflis.

Även för fjärrvärme och industri

Trädgårdsteknik har i mer än 30 år erbjudit bevattningssystem, energisystem och värme-system till odlare i Sverige, Norge och Finland. Företaget blir nu rikstäckande och exklusiv leverantör av mobila värmesystem från Flamma Systems.

Det är naturligt att vi börjar i kundsegmentet odlare som vi har lång erfarenhet av, men sen kommer vi också satsa på lantbruk, fjärrvärme och industri, säger Patric Torle, vd för Trädgårdsteknik.

Flamma_Panna
Sedan starten har 13 värmesystem levererats framförallt i södra Sverige. Flamma_Panna

Utvecklade egen lösning

Flamma Systems är ett nytt varumärke framtaget av Boban Nicolic, gurkodlaren med lång erfarenhet av växtodling och olika lösningar för värmesystem. Han utvecklade de nya tekniska lösningarna i Flammasystemet för att han hade problem att hitta tillräckligt bra flis till rätt pris, allt med målet att öka lönsamheten på sina egna odlingar. Andra odlare blev intresserade och redan 2014 installerade han sin första egendesignade flispanna, då under namnet Cleaner Energy.

Fokus på kärnverksamheten

Flamma Systems har sedan 2014 till i dag levererat 13 fast installerade värmesystem i storleken 1 till 4 MW effekt, främst i Sydsverige. Den första mobila enheten med kapaciteten 500 kW installerades 2016 hos företaget Lottentorp, en gurkodlare i Allerum. Anläggningen har varit i produktion sedan dess och ägaren Ljubisa Marjanovic säger att han är mycket nöjd med sin anläggning, där Flamma Systems sköter underhåll och service med egen personal och kunden kan fokusera på sin kärnverksamhet, att producera gurkor.

Boban Nicolic
Boban Nicolic har utvecklat en värmelösning sedan 2014. Boban Nicolic

Mobila lösningar

I det nya samarbetet med Trädgårdsteknik erbjuder Flamma Systems mobila lösningar med kapacitet från 0,5–2,5 MW. Systemet fungerar med en mängd kvaliteter av bränsle-flis med varierande partikelstorlek och renhetsgrad.

– Anläggningen klarar en fukthalt på mellan 5 och 50 procent och har modern teknik som ger hög verkningsgrad, god driftsäkerhet och låga underhållskostnader. Den mobila lösningen ger kunden flexibilitet vid placering och flytt av panncentraler, men också vid val av bränsleleverantör. Jag ville designa en panna där man har en god nattsömn och slipper flytta in sängen i pannrummet, säger Boban Nicolic.

Text: Jörgen Mannheimer


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy