Alla ämnen
Pellets

Innovativ kafferost drivs av träpellets och kaffeskal

Innovativ kafferost drivs av träpellets och kaffeskal
Istället för att transportera bort skal från kafferostningen kan restprodukten användas i rostningsprocessen tillsammans med träpellets.

Inom ramen för innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, har en mycket speciell kafferost utvecklats och provats i labbmiljö.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Kafferosten eldas med en blandning av träpellets och återcirkulerade kaffeskal.

Pernilla Ekfeldt, vd på Gringo Nordic Coffe Roaster och projektledare berättar att man tillsammans med tillverkaren Hästevik Coffe Roasters lyckats bygga en kafferost som är koldioxidneutral, cirkulär och mycket energieffektiv.

– Den träffar rakt i hjärtat på flera av FNs globala mål och eftersom kaffe globalt rostas i så stora kvantiteter – omkring tio miljoner ton årligen – är detta något som kan göra skillnad på global nivå. Med denna teknik kan cirka en miljon ton koldioxid från förbränningen av fossil gas ersättas ett koldioxidneutralt och hållbart alternativ. Tekniken har god innovationshöjd och krävde initialt en del verifiering som möjliggjordes med stöd från Almi Väst, det är vi tacksamma för, säger Pernilla Ekfeldt.

Pernilla Ekfeldt är vd på Gringo Nordic Coffe Roaster och projektledare för projektet inom ramen för BioInnovation.

Cirkularitet i produktionen

Vid kafferostning avgår skal som normalt sett transporteras bort och deponeras.

– Det ville vi bort från och istället dra nytta av skalens värmevärde i själva processen. Genom att de lösningar vi provade med känd teknik inte ville fungera, nästan snubblade vi in i en helt ny lösning som vi tror är patenterbar, säger Pernilla Ekfeldt och berättar:

– Här har Bengt-Erik Löfgren på Äfab varit otroligt hjälpsam och en stor resurs i projektet. Konceptet är provat i labb-miljö med gott resultat och nu återstår vidare provning för att hitta en optimal utformning av utrustningen, säger Pernilla Ekfeldt.

Energiefffektiv process

Genom att återcirkulera processluften i rosten har den specifika energiförbrukning minskat till 0,37 kWh per kg rostat kaffe.

För att processen skall bli helt luktfri behöver temperaturen på avgaserna höjas ytterligare för att en katalysator ska nå arbetstemperatur.

– Energibehovet för det är inte helt fastställt, provning pågår i skrivande stund, men vi har gott hopp om att detta kan bli världens mest energieffektiva kafferost. En traditionell rost använder 2,0–2,5 kWh per kg, men det finns andra nya tekniker som når ned till 0,48 kWh per kg rostat kaffe, inklusive luktreduktion. Det har blivit industrins nya riktmärke, och det är inom räckhåll för oss säger Einar Björkman, utvecklare på Hästevik Coffee Roasters.

Ett koncept för att använda kaffeskal och träpellets för att rosta kaffe har testats i labb-skala.

Strategisk tillämpning

SCA Energy deltar i projektet. Per Abrahamsson, försäljningschef på SCA Energy kommenterar:

– Vi har en strategi att växa inom industriella applikationer och processer. Det här projektet passar dessutom väl in i vårt sätt att jobba, att ta tillvara så mycket som möjligt av råvaran. Spånet från SCAs sågverk blir energirik träpellets, rosteriets kaffeskal återanvänds och blir tillsammans med pellets ett helt nytt blandbränsle.

– Det är viktigt att vi lär oss mer om och utvecklar teknik för blandbränslen, det hör framtiden till. Om all världens kaffe skulle rostas med pellets och kaffeskal, på detta vis behövs över en miljon ton pellets per år samtidigt som det bidrar till en hållbar omställning. En riktigt positiv tillämpning, säger Per Abrahamsson.

Deltagare i Projektet

Projektet är ett hypotesprövningsprojekt och har genomförts av Gringo Nordic AB, SCA Energy AB, Äfab, samt Hästevik Coffee Roasters AB.

Hypotesen är att det är möjligt att driva en kafferost med pellets på ett sådant sätt att utsläppen nästan är luktfria, att smaken på det färdiga kaffet påverkas positivt, att det går att köra process med ett blandat bränsle bestående av träpellets och kaffeskal från rostning.

På så vis kan man ersätta fossilgas som är det dominerande energislaget i kafferostning. Projektet har haft en budget på 938 000 kronor och har pågått från juni till december 2022.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy