Inom ramen för innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, har en mycket speciell kafferost utvecklats och provats i labbmiljö.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
Kafferosten eldas med en blandning av träpellets och återcirkulerade kaffeskal.
Pernilla Ekfeldt, vd på Gringo Nordic Coffe Roaster och projektledare berättar att man tillsammans med tillverkaren Hästevik Coffe Roasters lyckats bygga en kafferost som är koldioxidneutral, cirkulär och mycket energieffektiv.
– Den träffar rakt i hjärtat på flera av FNs globala mål och eftersom kaffe globalt rostas i så stora kvantiteter – omkring tio miljoner ton årligen – är detta något som kan göra skillnad på global nivå. Med denna teknik kan cirka en miljon ton koldioxid från förbränningen av fossil gas ersättas ett koldioxidneutralt och hållbart alternativ. Tekniken har god innovationshöjd och krävde initialt en del verifiering som möjliggjordes med stöd från Almi Väst, det är vi tacksamma för, säger Pernilla Ekfeldt.

Cirkularitet i produktionen
Vid kafferostning avgår skal som normalt sett transporteras bort och deponeras.
– Det ville vi bort från och istället dra nytta av skalens värmevärde i själva processen. Genom att de lösningar vi provade med känd teknik inte ville fungera, nästan snubblade vi in i en helt ny lösning som vi tror är patenterbar, säger Pernilla Ekfeldt och berättar:
– Här har Bengt-Erik Löfgren på Äfab varit otroligt hjälpsam och en stor resurs i projektet. Konceptet är provat i labb-miljö med gott resultat och nu återstår vidare provning för att hitta en optimal utformning av utrustningen, säger Pernilla Ekfeldt.
Energiefffektiv process
Genom att återcirkulera processluften i rosten har den specifika energiförbrukning minskat till 0,37 kWh per kg rostat kaffe.
För att processen skall bli helt luktfri behöver temperaturen på avgaserna höjas ytterligare för att en katalysator ska nå arbetstemperatur.
– Energibehovet för det är inte helt fastställt, provning pågår i skrivande stund, men vi har gott hopp om att detta kan bli världens mest energieffektiva kafferost. En traditionell rost använder 2,0–2,5 kWh per kg, men det finns andra nya tekniker som når ned till 0,48 kWh per kg rostat kaffe, inklusive luktreduktion. Det har blivit industrins nya riktmärke, och det är inom räckhåll för oss säger Einar Björkman, utvecklare på Hästevik Coffee Roasters.

Strategisk tillämpning
SCA Energy deltar i projektet. Per Abrahamsson, försäljningschef på SCA Energy kommenterar:
– Vi har en strategi att växa inom industriella applikationer och processer. Det här projektet passar dessutom väl in i vårt sätt att jobba, att ta tillvara så mycket som möjligt av råvaran. Spånet från SCAs sågverk blir energirik träpellets, rosteriets kaffeskal återanvänds och blir tillsammans med pellets ett helt nytt blandbränsle.
– Det är viktigt att vi lär oss mer om och utvecklar teknik för blandbränslen, det hör framtiden till. Om all världens kaffe skulle rostas med pellets och kaffeskal, på detta vis behövs över en miljon ton pellets per år samtidigt som det bidrar till en hållbar omställning. En riktigt positiv tillämpning, säger Per Abrahamsson.
Deltagare i Projektet
Projektet är ett hypotesprövningsprojekt och har genomförts av Gringo Nordic AB, SCA Energy AB, Äfab, samt Hästevik Coffee Roasters AB.
Hypotesen är att det är möjligt att driva en kafferost med pellets på ett sådant sätt att utsläppen nästan är luktfria, att smaken på det färdiga kaffet påverkas positivt, att det går att köra process med ett blandat bränsle bestående av träpellets och kaffeskal från rostning.
På så vis kan man ersätta fossilgas som är det dominerande energislaget i kafferostning. Projektet har haft en budget på 938 000 kronor och har pågått från juni till december 2022.