Alla ämnen
Politik

Inventera fossilanvändningen i hela samhället

Biooljeföretaget Avantherm välkomnar Miljömålsberedningens förslag att utveckla en offensiv bioekonomistrategi för Sverige. Det första steget bör vara en heltäckande inventering av användningen av fossila råvaror i hela samhället. Det skriver företaget i sitt remissvar som lämnades in den 20 oktober.

– Kunskapen om fossilanvändningen utanför energi- och transportsektorn är låg. Det behövs en kartläggning som tydliggör att fossila råvaror används i alla delar av samhället, säger Stefan Dufva, vd på Avantherm i ett pressmeddelande.

Stefan Dufva, vd på Avantherm.
Stefan Dufva, vd på Avantherm. Stefan Dufva, vd på Avantherm.

Miljömålsberedningen föreslår bland annat att myndigheter ges i uppdrag att ta fram uppföljningsmått för hur bioekonomin utvecklas och informationsinsatser om olika produkters klimatavtryck. Avantherm välkomnar förslagen, och föreslår att arbetet inleds med en inventering av dagens fossilanvändning.

– Det finns redan i dag stora möjligheter att ersätta till exempel fossila oljor och kemikalier med förnybara alternativ. Med ökad kunskap kan industrin ta stora kliv framåt mot ett fossilfritt samhälle, säger Stefan Dufva.

Miljömålsberedningen föreslår även en myndighet ges ett samordningsansvar för en omställning till mer hållbara arbetsmaskiner. Avantherm föreslår att påverkan på miljömålet Giftfri miljö inkluderas i arbetet.

– Arbetsmaskiner använder flera olika typer av oljor och vätskor och läckage är vanliga. Våra förnybara alternativ är giftfria och bryts ner snabbt i naturen, vilket är särskilt viktigt i känsliga miljöer som skogs- och jordbruk, säger Stefan Dufva, vd på Avantherm.

Avantherm har sedan 2010 utvecklat och testat förnybara, högpresterande alternativ till dagens fossila oljor och kemikalier. De första produkterna blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016.

Läs Avantherms remissvar här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy