Alla ämnen
Vad gör du på jobbet?

”Jag har aldrig sagt nej till en kopp kaffe”

”Jag har aldrig sagt nej till en kopp kaffe”
Johan Lagerqvist arbetar som affärsansvarig på Solör Bioenergi Värme med fokus på deras Local Heat-anläggningar (små och mellanstora värmeanläggningar). Foto: Solör Bioenergi

I artikelserien "Vad gör du på jobbet" får vi lära känna våra branschkollegor lite närmare. Näst på tur är Johan Lagerqvist, affärsansvarig på Solör Bioenergi.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

– Vi är ett relativt litet team där vi alla har lite olika ansvarsområden. Mitt jobb handlar mycket om det övergripande ansvaret för verksamheten och affären i stort. Det blir en hel del affärsutveckling, kalkylarbete och avtalsskrivande mot nya kunder. Också diskussioner kring förvaltning, driftsäkerhet och bränsleinköp på våra befintliga anläggningar, säger Johan Lagerqvist.

– Däremellan kan jag också bli inblandad i uppköpsprocesser om vi sprungit på något intressant case. Som säkert hörs är det både högt och lågt – och det är nog det tillsammans med trevliga medarbetare som gör att jag trivs så bra på Solör.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Just nu förhandlar jag med ett antal industriföretag, där målsättningen är att vi tillsammans ska finna tekniska och kommersiella upplägg för konvertering av kundernas ångproduktion till träpellets. Jag sitter också i en rekryteringsprocess för att finna vår nästa tekniska energiförvaltare, berättar Johan Lagerqvist.

Vilka är de största utmaningarna inom din bransch just nu?

– Det är svårt att säga något om branschen och energimarknaden utan att halka in på dagens ansträngda situation kring effektbrist och extremt höga elpriser. Det är inte helt enkelt att veta vad som är rätt eller fel när det kommer till val av lösning eller teknik, men planerbar elproduktion till konkurrenskraftiga priser är nog något som vi alla kan ställa oss positiva till.

– Jag tror att man vinner på att vara teknikneutrala och låta respektive energislag få bidra där det bäst passar, men som bio-förespråkare kan man ju tycka att bio- och kraftvärme lätt kvalificerar sig som en het kandidat, menar Johan Lagerqvist och berättar att den största utmaningen för Solör Bioenergi under en kall vintersäsong, är att få alla deras drygt 80 närvärmeanläggningar att snurra och gå på bästa sätt.

– Som tur är har jag ett gäng mycket duktiga medarbetare runt mig som ser till att vi fyller på våra anläggningar med bränsle i olika former, samt servar och sköter om våra pannor. Jag vill även passa på att nämna våra trogna driftentreprenörer och åkerier som alltid ställer upp när något gått fel. På längre sikt ser vi utmaningar om oroligheterna på energimarknaden skulle fortsätta. Detta gäller pris och tillgång, samt möjlighet att finna den kompetens som branschen efterfrågar.

Johan Lagerqvist. Foto: LinkedIn

Vilka spännande projekt har ni på gång på Solör härnäst?

– Under våren kommer vi bygga två nya värmeanläggningar samt minst en ånganläggning som alla drivs med pellets. I ett av fallen är det Kilenkrysset som kommer uppföra en ny fastighet några kilometer utanför Solörs fjärrvärmenät i Strängnäs. Då vi inte kan nå dit med traditionell fjärrvärme erbjuder vi kunden istället lokal fjärrvärme. Det har visat sig vara lyckat och vi ser helt klart möjligheter att erbjuda fler fjärrvärmeaktörer detta – både internt och externt.

Berätta något vi inte visste om dig!

– Jag har aldrig sagt nej till en kopp kaffe!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy