Alla ämnen
Biokraft

Kolet i Stockholms fjärrvärme fasas ut tidigare än planerat

Nu meddelar Stockholm Exergi att de tidigarelägger utfasningen av kolkraftvärmeverket KVV6 i Värtahamnen. KVV6 är Stockholms enskilt största källa av fossila utsläpp, och Sveriges 8:e största utsläppskälla av koldioxid. Att stänga kolkraftvärmeverket i Värtaverket har varit ett av Miljöpartiets vallöften, och är ett viktigt steg mot ett fossilbränslefritt Stockholm 2040.

– Nu tidigareläggs utfasningen av kolet ytterligare. Det är bra men ställer samtidigt stora krav på oss att ställa om staden och säkerställa att detta inte slår tillbaka på klimatet. Att sluta elda kol i Värtan är den enskilt största klimatåtgärden vi kan göra i Stockholm, och nu minskar vi Stockholms utsläpp med 300 000 ton per år, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.
Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad. Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Kraftvärmeskatt

2017 fattades ett inriktningsbeslut om att tidigarelägga utfasningen av kolet till 2022 från tidigare 2030. Detta skärps nu alltså ytterligare. Anledningen till den tidigarelagda utfasningen är den kraftvärmeskatt som regeringen infört.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy